Primii refugiaţi redistribuiţi în baza planului UE ajung în Suedia

Planul UE de redistribuire a refugiaţilor a fost pus în aplicare. Suedia primeşte vineri primul grup de refugiaţi, format din 19 eritreeni.
Un grup de refugiaţi eritreeni se îmbarcă într-un avion pe aeroportul Ciampino din Italia pentru a călători în Suedia.
Un grup de refugiaţi eritreeni se îmbarcă într-un avion pe aeroportul Ciampino din Italia pentru a călători în Suedia. (Captură Foto)

Nouăsprezece imigranţi eritreeni au plecat dinspre Italia spre Suedia în cursul zilei de astăzi, ca urmare a planului de redistribuire a 120.000 de refugiaţi aprobat de UE.

Comisarul UE pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos, s-a aflat pe aeroportul Ciampino din Roma în timp ce refugiaţii s-au îmbarcat într-un avion al poliţiei cu destinaţia Lulea, în nordul Suedei.

Agenţia suedeză pentru Imigraţie a declarat că refugiaţilor li se vor procesa cererile de azil la un centru din Boden, după sosirea lor. Grupul, care include 5 femei, va primi apoi un loc la un centru pentru refugiaţi din zona Östersund, a declarat agenţia.

Ministrul suedez al Migraţiei, Morgan Johansson, a apreciat sosirea refugiaţilor în Suedia ca un semn al seriozităţii implementării planului UE privind redistribuirea imigranţilor.

Înainte de reuniunea de urgenţă de la Bruxelles din luna septembrie, statele membre ale UE au căzut de acord asupra redistribuirii a 32.000 de persoane. Dar fluxul tot mai mare de refugiaţi care au traversat Mediterana a forţat blocul european să revizuiască aceste cote pentru a include un număr suplimentar de 120.000 de persoane, decizie ce a înfruntat o opoziţie puternică din partea unor guverne est-europene.

Uniunea Europeană susţine că aceste cote obligatorii sunt necesare pentru a uşura povara unor ţări precum Italia şi Grecia, care sunt puncte de intrare în Europa pentru majoritatea refugiaţilor.

Suedia, o naţiune nordică ce a primit mai mulţi refugiaţi pe cap de locuitor decât orice altă ţară UE în 2014, va primi în acest an 7.500 de refugiaţi.

De altfel, UE a suplimentat, joi, cu 400 de milioane de euro fondurile destinate gestionării crizei migranţilor, relatează Mediafax citând AP.

"Consiliul (de joi) a aprobat un ajutor financiar suplimentar din bugetul UE pentru 2015, în răspunsul la criza migraţiei. Acesta aplică angajamentele asumate de către Consiliul European din 23 septembrie", anunţă Consiliul European, într-un comunicat de presă.

În plus, miniştrii de Interne ai statelor membre UE au agreat joi să grăbească şi intensifice procesul de expulzare a imigranţilor care nu întrunesc condiţiile pentru obţinerea de azil, convenindu-se ca agenţia UE pentru apărarea frontierelor, Frontex, să înceapă organizarea zborurilor de retur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe