UE alocă bani în plus pentru gestionarea crizei migranţilor, în afara graniţelor sale

Consiliul European a aprobat joi un ajutor financiar suplimentar din bugetul UE, în valoare de 400.000.000, ca răspuns la criza refugiaţilor.
"Europa", sculptură a artistului belgian May Claerhout din faţa Parlamentului European, Bruxelles
"Europa", sculptură a artistului belgian May Claerhout din faţa Parlamentului European, Bruxelles (Sean Gallup / Getty Images)

UE a suplimentat, joi, cu 400 de milioane de euro fondurile destinate gestionării crizei migranţilor, relatează Mediafax citând AP.

"Consiliul (de joi) a aprobat un ajutor financiar suplimentar din bugetul UE pentru 2015, în răspunsul la criza migraţiei. Acesta aplică angajamentele asumate de către Consiliul European din 23 septembrie", anunţă Consiliul European, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, două treimi din suma alocată este destinată ajutorării refugiaţilor sirieni în ţări din afara Uniunii, respectiv Turcia, Liban şi Iordania.

Din restul sumei vor fi create 120 de posturi în cadrul a trei agenţii europene ce operează în prima linie a migraţiei - Agenţia pentru apărarea frontierelor externe FRONTEX, Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO) şi EUROPOL, în timp ce 56 de milioane de euro urmează să fie folosite în vederea acordării unor ajutoare umanitare.

Reamintim că în Europa, copleşită de valuri de refugiaţi, se vorbeşte din ce în ce mai mult de tratarea problemei la sursă, respectiv în ţările de unde vin numeroşii migranţi. În lipsa unei rezolvări a rădăcinei problemei, respectiv războaiele din ţările de unde vin refugiaţii, banii vor merge către state ce pot să mai absoarbă parte din imigranţi, pentru a nu se revărsa spre UE.