Un student olandez inventează un sistem plutitor pentru a curăţa oceanele

.
. (Photos.com)

Boyan Slat, în vârstă de 19 de ani, este student la inginerie aerospaţială în Olanda şi are deja aproximativ 100 de oameni care lucrează pentru el şi alături de el la un proiect inovator, Ocean Cleanup Array, conceput pentru a curăţa tonele de plastic care sufocă oceanele.

Ideea este ingenioasă. În loc de plase care ajung să captureze, în afară de deşeuri non-degradabile, chiar şi fauna acvatică, Boyan îşi propune să exploateze direct curenţii pentru a conduce deşeurile la destinaţie. "De ce să alergăm după plastic şi să folosim plasele care distrug ecosistemul oceanului dacă putem utiliza bariere fixe ancorate pe fundul mării? În acest fel se pot prinde deşeurile de plastic fără a pune în pericol fauna acvatică", precizează Boyan Slat pe site-ul MeteoWeb.eu.

Ocean Cleanup, marea mătură plutitoare a lui Boyan, ar trebui să permită peştilor să nu fie prinşi, deoarece mişcarea braţelor aparatului, condus de curenţi, ar fi atât de lentă şi previzibilă încât vietăţile marine ar putea scape de pâlnia gigantică de adunat gunoi acvatic. Plasticul acumulat în acest aparat, format din braţe de 50 de km, va fi ulterior evacuat cu ajutorul unor bărci speciale se adunat gunoi.

Boyan şi echipa sa au efectuat un studiu de fezabilitate în Insulele Azore şi speră să pună în aplicare primelecapcane” în Pacificul de Nord până în anul 2020. Krillii, balenele şi delfini îi vor mulţumi.