Care este problema oceanelor noastre?

Conţinutul stomacului unui pui de albatros mort pe Atolul Midway - include bucăţi de plastic
Conţinutul stomacului unui pui de albatros mort pe Atolul Midway - include bucăţi de plastic (Prin bunăvoinţa US Fish and Wildlife Service)

Aţi fost la plajă în ultima vreme? Poate că aţi observat câteva cutii de conserve, sticle de plastic sau poate alte resturi, şi v-aţi gândit: "Nu contează, sunt doar câteva". Realitatea este cu mult mai gravă decât realizează majoritatea oamenilor. Există literalmente milioane de tone de plastic în oceane, milioane de galoane de petrol şi produse chimice care otrăvesc apa, plase de pescuit şi alte deşeuri pe care oamenii le consideră "gunoaie". Haideţi să analizăm puţin şi să ne uităm la câteva exemple privind soarta lucrurilor aruncate în acel coş de gunoi.

Plasticul

Plasticul se găseşte peste tot în zilele noastre. Fiecare ţară este afectată de acest tip de poluare. Oamenii de ştiinţă au descoperit că materialele plastice au ajuns şi în interiorul corpurilor noastre, şi unele dintre substanţele chimice din plasticul degradat au efecte cu adevărat grave asupra sănătăţii. Pentru viaţa marină este cu atât mai devastator.

Ţestoase de mare confundă o pungă de plastic cu o meduză şi sfârşesc prin a se sufoca. Păsările ajung să confunde resturile din plastic cu mâncarea şi le dau şi puilor lor, care are apoi mor de foame, dar asta nu din vina părinţilor. Alte bucăţi de plastic ajung în jurul membrelor sau la gâtul animalelor, împiedicând creşterea şi mişcarea.

Plasele de pescuit care plutesc în derivă. Pescuitul fantomă

Un alt exemplu sunt plasele de pescuit care plutesc în derivă, sau aşa-numitele "plase fantomă", bucăţi de plase de pescuit pe care pescarii le abandonează pentru că acestea sunt prea încurcate pentru a le mai salva. Aceste plase prind animalele care ulterior servesc drept momeală pentru alte animale, astfel că numărul de animale afectate de aceste plase de pescuit abandonate se ridică la mii, dacă nu milioane - de la crabi şi alte animale mici, la rechini, delfini, şi chiar balene.

Odată prinse, nici chiar cele mai puternice balene nu mai sunt capabile să se deplaseze sau să înoate şi mor încet de foame, sau se îneacă. Aceste animale, numite"capturi colaterale", nici măcar nu sunt ceea ce caută pescarii, dar mor cu miile în fiecare an.

Scurgeri de petrol şi produse chimice

Scurgerile de petrol şi de produse chimice sunt o altă problemă enormă... care provoacă mii de decese, cheltuieli de milioane de dolari pentru operaţiunile de curăţare... şi probleme de sănătate pe termen lung pentru viaţa marină din zonele de deversare. Oamenii de ştiinţă încă studiază care ar putea fi efectele pe termen lung ale dezastrului radioactiv de la Fukushima, dar efectele pe termen scurt deja se observă la peştii contaminaţi. Aceste tipuri de probleme provocate de oameni au efecte de lungă durată, dar există modalităţi prin care oamenii pot ajuta la îmbunătăţirea acestei situaţii sumbre.

Deci, ce se poate face?

Guvernele, diferite organizaţii, precum şi persoanele inovatoare abordează aceste probleme şi vin cu moduri noi şi inventive pentru a putea lupta cu aceste probleme. Sunt inventate noi materiale plastice pentru reducerea poluării. O altă inovaţie este o membrană în care să se păstreze apa, care ar putea înlocui complet sticlele de plastic pentru apă, care se degradează în timp şi eliberează substanţe chimice toxice în apă. Elevii iau de asemenea parte la eforturile de curăţare şi există măsuri pe care toată lumea le poate lua pentru a ajuta în această chestiune. Alte organizaţii ajută la reabilitarea faunei sălbatice atunci când vieţuitoarele marine sunt prinse în plase, lovite de bărci sau se îmbolnăvesc din cauza apei contaminate.

Aici sunt câteva idei foarte simple privind modul în care puteţi ajuta la rezolvarea acestei probleme masive: Folosiţi pungi de hârtie când vă faceţi cumpărăturile, sau plase de pânză care pot fi reutilizate. Luaţi cu voi o plasă de pânză când vă duceţi la plajă şi colectaţi resturile de plastic, metal şi sticlă aruncate.

Când aveţi gândaci în grădină sau vreţi să scăpaţi de buruieni, nu vă bazaţi pe produse chimice, în schimb, încercaţi să alegeţi mai degrabă opţiuni biodegradabile. Oţetul amestecat cu săpun, apă şi o cantitate mică de amoniac, sau o doză generoasă de sare, este de ajuns pentru a distruge majoritatea buruienilor.

O altă opţiune preferabilă este să folosiţi pentru apă un recipient din metal sau sticlă care poate fi spălat şi refolosit de mai multe ori, decât să vă bazaţi pe sticle de plastic care ajung la groapa de gunoi şi în oceane.

O altă idee bună este să încercaţi şi fiţi inventivi cu lucrurile de care nu mai aveţi nevoie. De exemplu, o cutie de lapte se poate transforma într-o lingură mare sau o pâlnie.

Acestea sunt doar câteva dintre nenumăratele idei prin care o persoană poate ajuta la rezolvarea unor probleme enorme.