Un practicant Falun Gong din Coreea a câştigat procesul privind azilul

SEUL, Coreea - Curtea Supremă din Coreea a respins recent apelul Ministerului de Justiţie faţă de o hotărâre a unei instanţe inferioare în favoarea cererii pentru azil a unui practicant chinez Falun Gong, domnul Shen.
Steagul coreean în faţa Curţii Supreme din Seul. Pe 28 iunie, Curtea Supremă a respins recursul Ministerului de Justiţie cu privire la decizia unei instanţe inferioare de acordare de azil unui practicant Falun Gong.
Kim Guk Hwan & Moon Yong Han
17.07.2012

SEUL, Coreea - Curtea Supremă din Coreea a respins recent apelul Ministerului de Justiţie faţă de o hotărâre a unei instanţe inferioare în favoarea cererii pentru azil a unui practicant chinez Falun Gong, domnul Shen.
Atât Curtea Supremă din Seul cât şi Curtea Supremă din Coreea au confirmat decizia instanţei inferioare, aceasta fiind prima dată când un practicant chinez Falun Gong a câştigat azil în Coreea, după ce a făcut apel.
Domnul Shen a descoperit Falun Dafa în China, în 1995. Când regimul comunist chinez a iniţiat o persecuţie naţională împotriva practicanţilor Falun Gong, în 1999, el şi-a pierdut slujba. Domnul Shen a fugit în Coreea în martie 2006. În iunie 2010, el a fost arestat ca imigrant ilegal.
Deşi a fost reţinut la un centru de detenţie pentru protecţia străinilor, domnul Shen a aplicat la minister pentru azil. Cazul său a fost respins, astfel încât domnul Shen a făcut apel la Tribunalul Administrativ din Seul. Curtea a anulat decizia ministerului şi a acordat azil domnului Shen, ministerul făcând apel la Înalta Curte din Seul împotriva deciziei.
În ultimii ani, regimul comunist chinez a presat în mod repetat ministerul să respingă cererile de azil. De exemplu, în luna mai 2005, ministrul coreean al Justiţiei de atunci, Chun Jung Bae, s-a întâlnit cu ţarul securităţii din China, Zhou Yongkang, care este considerat principala forţă din spatele persecuţiei împotriva Falun Gong. După întoarcerea lui Chun, ministerul a emis scrisori de respingere a cererilor pentru 30 de practicanţi chinezi Falun Gong.
Ulterior, ministerul a stabilit standarde stricte de acordare de azil pentru practicanţii Falun Gong din China, crezând că "numai coordonatorii principali ai Falun Gong se confruntă cu persecuţie din partea statului."
Cu toate acestea, Curtea Supremă de Justiţie şi-a dat seama că persecuţia actuală a regimului se aplică tuturor practicanţilor Falun Gong. "În China, persecuţia împotriva practicanţilor Falun Gong este în curs de desfăşurare. Atitudinea guvernului faţă de acest grup nu s-a schimbat deloc", susţine decizia.
Falun Gong, numit şi Falun Dafa, a fost cea mai populară practică spirituală din anii 1990, până când regimul comunist a interzis-o, în iulie 1999. De atunci, mai mult de 3.500 de practicanţi Falun Gong au decedat în China din cauza persecuţiei. Milioane de oameni au fost reţinuţi pentru credinţa lor în această practică, acest lucru făcând din practicanţii Falun Gong cel mai mare grup de prizonieri de conştiinţă, potrivit Centrului de Informare Falun Dafa.
Preşedintele Tribunalului Administrativ de la Seul, Cho Byung-hyun, a declarat pentru cotidianul Guk Min, într-un articol publicat pe 30 septembrie 2011, că atunci când a servit ca preşedinte al instanţei regionale din oraşul Busan, un oficial de la consulatul chinez din Busan a menţionat referitor la cererile de azil ale practicanţilor Falun Gong: "Coreea nu poate acorda azil practicanţilor Falun Gong. Guvernul chinez încearcă să oprească grupul Falun Gong să câştige influenţă politică. Cum ar putea Coreea să le acorde statutul de refugiaţi?".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor