Parada Falun Gong din Washington se preocupă de viitorul Chinei

Shar Adams
14.07.2012

Washington - Mii de practicanţi Falun Gong din întreaga lume au defilat cu mândrie prin capitala Statelor Unite vineri, amintind lumii nu numai de 13 ani de persecuţie în China, ci şi de profunzimea determinării lor în faţa unei asemenea opresiuni.

Pennsylvania Avenue a prins viaţă când participanţii, rând pe rând, conduşi de Formaţia Marşului Celest în uniforme albastre, au defilat prin centrul Washingtonului purtând bannere, steaguri şi pancarte. În cadrul paradei, un grup de femei îmbrăcate în rochii albe purtau fotografii al căror contur era înconjurat cu flori - portretele îi înfăţişau pe unuii dintre cei peste 3.400 de practicanţi Falun Gong ucişi de regimul comunist din China.

Ţinând unul dintre bannere, Birgit Braun a spus că a călătorit din Germania la Washington ştiind că acasă îşi poate exprima credinţa în deplină libertate, însă în China oamenii nu pot face acest lucru.

"Partidul Comunist din China nu permite credinţe sau religii", a spus ea. "Ei persecută Falun Gong într-o manieră foarte rea şi nu au dreptul să facă asta."

Braun a evidenţiat beneficiile practicii. Ea a spus că în trecut era o persoanăi nervoasă şi avea astm, însă după ce a practicat Falun Gong - cunoscut şi sub numele Falun Dafa - sănătatea i s-a ameliorat şi se simte bine. Braun a spus că, aflând că oamenii din China erau persecutaţi pentru o practică pe care ea o ştia a fi bună din proprie experienţă, şi-a dat seama că este important să iei poziţie.

Australianul de origine chineză Xiao Lee, care a făcut călătoria la Washington pentru un weekend cu ocazia evenimentelor, a fost pregătit să defileze cu o pancartă prin care le făcea cunoscută oamenilor persecuţia.

"Este foarte important pentru mine să mă aflu aici. Au trecut 20 de ani de când s-a răspândit Dafa şi 13 ani de persecuţie în China", a spus el.

Falun Gong este o practică străveche de exerciţii şi meditaţie care a fost transmisă în chip tradiţional de la maestru la discipol. Practica a fost prezentată publicului din China în 1992 de către Domnul Li Hongzhi.

Practicanţii sunt încurajaţi să fie oameni buni în societate, practică exerciţiile şi urmează principiile fundamentale ale universului adevăr, compasiune şi toleranţă - virtuţi aflate la mare preţ în cultura tradiţională chineză.

Dedicaţi respectării acestor principii, practicanţii Falun Gong au fost persecutaţi în China de către Partidul Comunist Chinez (PCC), aflat la conducere, din 20 iulie 1999.

Xiao Lee are o cunoaştere personală asupra persecuţiei, întrucât soţia sa a fost arestată şi închisă într-un lagăr de muncă forţată timp de doi ani pentru practicarea Falun Gong. Odată cu intervenţia şi ajutorul oferit de guvernul australian, a fost eliberată în cele din urmă, fiindu-i permis să se întoarcă în Australia.

Însă, încercările au continuat pentru familia sa, fiindcă luna trecută, Lee a aflat că ginerele său fusese arestat la scurt timp după ce obţinuse viză în scopul vizitării părinţilor săi din Australia.

Ginerele fusese internat în lagăre de muncă pentru practicarea Falun Gong de două ori înainte. "Sunt veşti foarte rele," a spus Lee.

De când a început practica cu zece ani în urmă, Hans He, din Canada, a venit la Washington în fiecare an pentru a participa la evenimentele şi întrunirile Falun Gong, inclusiv la paradele anuale. Anul acesta, a spus că situaţia pare altfel.

"Urmează o mare schimbare, o poţi simţi. Ei (poporul chinez) ştiu adevărul despre Falun Gong acum şi cunosc ceea ce a făcut PCC-ul", a spus el. "Odată ce văd care este adevărul, se vor schimba."

Dillon Spitler, un american care lucrează în Coreea de Sud, a participat la paradă ca parte a grupului de 30 de practicanţi Falun Gong din Coreea de Sud.

Preşedintele Centrului Global Rong Yi a spus că ritmul demisiilor din partid a sporit, ajungând acum la 60.000 zilnic. Mişcarea "va decide viitorul PCC-lui" a spus el. "Aceasta este alegerea oamenilor. Ei aleg să trăiască fără PCC."

Fiind vecini cu Coreea de Nord, Spitler şi grupul său se confruntă în mod obişnuit cu comunişti infiltraţi care creează probleme la locurile de practică şi interferează cu evenimentele. "Aşa că este foarte real, persecuţia fiind atât de aproape", a menţíonat el.

Spitler a spus că participarea la paradă şi la celelalte evenimente din Washington a fost în mod special importantă pentru coreenii din sud, fiindcă întăreşte legătura cu America, ei ştiind că nu sunt singuri.

Johnny Romero, în vârstă de 60 de ani, a venit din Venezuela, şi a fost încântat să fie alături de atât de mulţi practicanţi. A descris Falun Gong ca fiind "cel mai uimitor lucru care mi s-a întâmplat în toată viaţa," menţionând că a beneficiat nu numai el, ci şi familia sa.

Demisionarea din PCC

Persecuţia este prea brutală şi durează de prea mult timp, a spus Romero, şi "trebuie să înceteze." El a făcut parte din secţiunea "Părăsiţi PCC-ul" din cadrul paradei, făcâbd legătura cu mişcarea în masă a chinezilor de a renunţa la asocierea cu PCC şi organizaţiile sale afiliate. Cunoscută şi sub numele Tuidang, mişcarea a înregistrat până acum peste 120 de milioane de demisii.

Centrul Global pentru Demisia din Partidul Comunist Chinez se află în prima linie a mişcării Tuidang, personalul său ocupându-se de declaraţiile de renunţare ale chinezilor din întreaga lume.

Preşedintele Centrului Global Rong Yi a spus că ritmul demisiilor din partid a sporit, ajungând acum la 60.000 zilnic. Mişcarea "va decide viitorul PCC-lui" a spus el. "Aceasta este alegerea oamenilor. Ei aleg să trăiască fără PCC."

Spectatorii i-au susţinut, aliniindu-se pe Pennsylvania Avenue pentru a urmări parada.

Studentul la Drept Daniel Freer a spus că este bucuros să susţină oamenii care s-au confruntat cu corupţia la nivel de guvern, afirmând că libertatea de exprimare este "un drept, după cum au spus şi fondatorii ţării noastre."

Nancy Broyhill din Virginia a urmărit parada alături de membrii familiei sale, inclusiv trei nepoţi. A descris evenimentul ca fiind "democraţia în acţiune."

"Este bine ca ei să privească" a spus, promiţând familiei sale o discuţie amplă despre Falun Gong şi China în acea seară.

John Chang a venit din Virginia special pentru a vedea parada. S-a născut în China, însă a crescut în Taiwan şi şi-a petrecut anii de şcoală într-un templu budist. Deşi nu este practicant Falun Gong, a susţinut grupul cu putere.

"Fac un lucru grozav, sunt cei mai buni oameni din lume, împărtăşind adevărul, compasiunea (şi) răbdarea", a spus el.

Chang a adăugat că nu a avut niciun interes să viziteze China sub actualul regim comunist, însă asta se va schimba când ţara va deveni democratică, asemenea Statelor Unite. Apoi a adăugat "M-aş întoarce cu bucurie ca să îi ajut pe acei chinezi."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor