Arestarea cetăţeanului taiwanez în China creşte miza

Familia lui Chung Ting-pang cere eliberarea sa
Familia lui Chung Ting-pang cere eliberarea sa (The Epoch Times)
Heng He
11.07.2012

Arestarea în China, cu mai mult de trei săptămâni în urmă, a unui cetăţean taiwanez, reprezintă o provocare semnificativă pentru relaţiile dintre Republica Populară Chineză (RPC) şi Republica Chineză (RC sau Taiwan). Arestarea reafirmă declaraţiile RPC potrivit cărora aceasta controlează toate informaţiile ce pot ajunge la poporul chinez, indiferent de cât de periculoasă ar putea fi o astfel de politică.

Chung Ting-pang urma să se întoarcă în Taiwan, după ce şi-a vizitat rudele din provincia chineză sud-estică Jiangxi, când poliţia l-a arestat în aeroportul Ganzhou pe 18 iunie. De atunci, familia sa din Taiwan nu a mai auzit nimic despre el.

Acuzaţii dubioase

O scurtă analiză a acuzaţiilor împotriva lui Chung sugerează că acesta ar fi fost acuzat pe nedrept. Autorităţile chineze au susţinut prima dată că a fost arestat "pentru a ajuta în anchetarea Falun Gong". Apoi, acuzaţia a fost schimbată.

Niciuna din aceste acuzaţii nu stă în picioare.

În ceea ce priveşte expedierea echipamentelor pentru interceptarea semnalului televiziunii prin cablu, această acuzaţie pare chiar mai puţin credibilă.

Nu există aşa ceva, cum ar fi "echipamente pentru interceptarea semnalului televiziunii prin cablu". China este cel mai mare producător de astfel de echipamente electronice, iar obţinerea acestor playere şi instrumente este mai uşoară în China continentală decât în Taiwan. Dacă cineva poate obţine astfel de echipamente de la magazinul de alături, de ce s-ar deranja să le primească prin poştă din Taiwan?

Faptul că Chung este în custodia poliţiei nu înseamnă că el chiar a făcut acest lucru. Când a spus PCC vreodată adevărul?

În ceea ce priveşte acuzaţia finală, nu a existat niciun raport cum că transmiterea semnalelor TV prin satelit din RPC ar fi fost vreodată atacată sau interceptată, deşi regimul chinez este renumit pentru interceptarea semnalelor televiziunilor independente şi a semnalelor radio din afară Chinei, care oferă şi alte păreri decât cele aprobate de regim.

Xinhua ştia că acuzaţiile împotriva lui Chung nu ar sta în picioare în faţa unei examinări, motiv pentru care nu a menţionat în raportul său că Chung este practicant Falun Gong.

Chiar şi cei care au fost înşelaţi de propaganda anti-Falun Gong ar putea crede că şi cazul lui Chung implică doar o altă dispută între regim şi Falun Gong.

Suveranitatea Taiwanului

Aspectele juridice ridicate de arestarea lui Chung deranjează cu adevărat oamenii şi guvernul din Taiwan. Dacă un om de afaceri din Taiwan poate fi acuzat în RPC pentru acţiuni pe care le-a făcut în Taiwan, cine este în siguranţă în China continentală?

RC, care guvernează în prezent doar insula Taiwan şi care a guvernat odată şi China continentală, precum şi Constituţia şi legile din Taiwan se referă atât la Taiwan, cât şi la China continentală. Desigur, această afirmaţie este doar pe hârtie şi nu poate fi aplicată pe continent.

Dacă Chung poate fi reţinut în conformitate cu legislaţia RPC, pentru acţiuni întreprinse în Taiwan, cazul lui pune probleme serioase cu privire la suveranitatea Taiwanului.

În China continentală, un incendiu catastrofal poate ucide sute de persoane, dar nimeni nu are dreptul să spună că mai mult de 10 oameni au murit în incendiu. Aceasta nu este o propoziţie teoretică. Acesta este un caz real.

Numărul oficial al victimelor incendiului este zece. Numărul neoficial al morţilor se situează între 300 şi 500.

De ce a stabilit Partidul din Tianjin numărul oficial la 10? Deoarece un incident cu mai puţin de 10 decese este considerat de o importanţă minoră şi nu va afecta promovarea funcţionarului responsabil.

Deschiderea unei uşi

Hai Dongqing, care lucrează la Agenţia de presă Nankai Tianjin, a declarat: "Că unul dintre jurnaliştii dintr-un oraş fără ştiri, simt o ruşine şi furie fără precedent".

Tan Zhuoren a încercat să afle adevărul din spatele şcolilor prăbuşite în timpul cutremurului catastrofal din 2008 din Sichuan. El a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru asta.

Uneori, în China, evitarea cenzurii salvează vieţi. Când SARS abia a început să se răspândească în 2003, ziarul The Epoch Times şi televiziunea independentă New Tang Dynasty au raportat despre epidemie, atunci când toată mass-media din interiorul Chinei a negat existenţa ei. Raportarea lor a ajuns şi la unii oameni din interiorul Chinei continentale. Dacă rapoartele lor nu ar fi fost cenzurate de regimul chinez şi dacă mai multe persoane ar fi ştiut despre epidemie, ar fi putut fi salvate mai multe vieţi.

Mulţi oameni din China au ales să respingă Falun Gong sau chiar să sprijine persecuţia, doar pe baza unor informaţii false. Aceste persoane au comis infracţiuni deoarece au fost înşelate. Ele pot fi ajutate doar prin a le oferi informaţii reale şi prin a le permite să facă o alegere pe baza acestor informaţii.

Vinovăţia sau nevinovăţia lui Chung faţă de acuzaţiile aduse împotriva lui nu este clară. Dar dacă Chung ar fi făcut lucrurile de care este acuzat, atunci el este un erou deoarece a ajutat poporul chinez să ştie ceea ce are dreptul să ştie şi trebuie să ştie. Dacă clădirea este pe punctul de a se prăbuşi din cauza flăcărilor, el ar fi cel care deschide uşa ca oamenii să scape.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor