Un petrolier disputat de kurzi şi irakieni a dispărut lângă coasta Texasului

Petrolier.
Petrolier. (captura.)

Un petrolier încărcat cu ţiţei în valoare de 100 de milioane USD, care este disputat de irakieni şi kurzi, a dispărut de pe sistemul de supraveghere prin satelit în apropierea Texasului, semnalând ultima escaladare a confruntării pentru ţiţei dintre irakieni şi kurzi.

Sistemul de supraveghere al navei (AIS) folosit de Garda de Coastă a Statelor Unite nu a reuşit să identifice poziţia petrolierului United Kalavrvta, care transportă 1 milion de barili de ţiţei şi era încărcat la 95% când a dispărut.

Câteva petroliere, care transportau ţiţei disputat din Iran sau Kurdistanul irakian, au descărcat ţiţeiul după ce şi-au oprit transmiţătoarele radio, ceea ce le face greu de depistat şi urmărit.

Recent, petrolierul Kamar, care era parţial plin cu ţiţei, a dispărut din vizorul sistemului de satelit în nordul peninsulei Sinai a Egiptului. Acesta a reapărut gol două zile mai târziu, în apropiere de Israel.

Iar la sfârşitul lunii iulie, petrolierul Unite Emblem şi-a descărcat o parte din încărcătura sa de ţiţei kurd într-un vas, în Marea Chinei de Sud.

Bagdadul, care susţine că are dreptul exclusiv de a exporta ţiţeiul, a depus o plângere la o judecătorie din Statele Unite pentru a recâştiga controlul asupra încărcăturii de pe United Kalavrvata şi pentru a bloca transportarea acestuia de către Guvernul Regional Kurd.

Procesul arată că Bagdadul sporeşte eforturile legale şi diplomatice menite să oprească Kurdistanul să exporte ţiţeiul despre care kurzii susţin că este crucial pentru a-şi îndeplinii visele de independenţă.

Luni, instanţa americană a anulat un ordin emis pentru capturarea încărcăturii, precizând că nu se află sub jurisdicţia sa deoarece petrolierul se afla la 90 de kilometri de ţărm. Judecătorul a invitat Irakul să înceapă un nou caz pentru a prelua încărcătura de pe United Kalavrvat. Bagdadul ar putea intenta noul proces împotriva oricui va furniza acel ţiţei.