Un om se transformă într-un geniu matematic după o lovitură la cap

Fractali desenaţi de Jason Padget
Fractali desenaţi de Jason Padget (Facebook/Jason Padget)

În ciuda evoluţiei surprinzătoare a ştiinţei moderne din ultima perioadă se remarcă totuşi o incapacitate de a înţelege în profunzime creierul uman, care se dovedeşte o mare provocare pentru cercetători. La fel se întâmplă şi cu multe dintre fenomenele Universului, care, deşi se reflectă ca manifestări concrete în lumea noastră materială, ştiinţa actuală este incapabilă să discearnă şi să identifice legile care guvernează aceste fenomene.

Jason Padgett a început să vadă lumea într-un mod cu totul diferit după ce a fost lovit la cap. Padgett nu şi-a luat doctoratul, sau vreo diplomă de masterat, ba chiar a renunţat la facultate, dar a devenit un geniu matematic după ce a fost atacat cu brutalitate şi lovit în cap în mod repetat în timpul unui jaf, care a avut loc în urmă cu un deceniu.

Bărbatul în vârstă de 42 de ani din Tacoma, Washington, era în mare parte interesat de a se menţine în formă şi a merge la petreceri când nişte huligani l-au bătut în faţa unui club de karaoke pentru a-i fura geaca de piele. Acum, el vede formule complexe peste tot şi le transformă în diagrame.

"Tot ce am văzut a fost un flash alb de lumină şi m-am trezit că eram în genunchi la pământ şi m-am gândit că o să fiu ucis", a declarat Padgett pentru ABC.

Medicii au crezut iniţial că a fost vorba despre o contuzie, dar apoi Padgett a început să devină obsedat de desenarea diagramelor complicate. Nu ştia să deseneze înainte de incident şi iniţial nici nu avea vreo idee despre ce erau acele diagrame.

"Fiecare mică curbă, fiecare spirală, fiecare copac, este o parte din această ecuaţie", a declarat el pentru ABC News. Peste tot unde se uită, vede formule matematice. Padgett transformă aceste formule în diagrame complexe numite fractali. Fractali sunt "forme care, atunci când le desfaci în bucăţi sunt identice sau similare cu întregul".

Aparent, din cauza vătămării, creierul său este obligat să utilizeze mai mult zone ale creierului care, în cazul majoritatii oamenilor, nu sunt accesate.

"Sindromul Savant reprezintă dezvoltarea unei anumite abilităţi, care poate fi matematică, spaţială, sau autistă, care se dezvoltă la un grad extrem de mare şi care face persoana un gen de super-om", a declarat Berit Brogaard, un neurolog şi profesor de filozofie de la Centrul de Neurodynamics de la Universitatea din Missouri - St. Louis.

Au existat şi alţi oameni deveniţi savanţi celebri după ce au avut leziuni cerebrale.

Kim Peek, după care s-a făcut chiar filmul Rainman, s-a născut cu leziuni cerebrale severe. Deşi avea dificultăţi cu abilităţile motrice obişnuite, cum ar fi încheierea nasturilor de la cămaşă, el îşi putea aminti tot ce citea pe o pagină şi putea chiar citi două pagini în acelaşi timp. Ochiul său stâng citea pagina din stânga şi ochiul drept - pagina dreaptă. Le putea citi pe amândouă în aproximativ trei secunde.

Leslie Lemke s-a născut cu malformaţii congenitale severe şi de-abia a învăţat să meargă pe la vârsta de 15 ani, însă putea cânta perfect la pian orice fel de piesă muzicală, după ce asculta melodia doar o singură dată.

Ca Padgett, Orlando Serrell, tânăr de culoare, care a devenit un savant după ce a suferit un traumatism cranian. El a fost lovit de o minge de baseball pe partea stângă a capului, când avea doar 10 ani. Pentru un timp a avut dureri de cap, dar când acestea au dispărut a descoperit că putea efectua calcule de o complexitate uimitoare şi îşi putea aminti, de asemenea, unde a fost, ce a făcut şi cum a fost vremea în fiecare zi care a trecut după incident.

În ceea ce îl priveşte pe Padgett, el speră că va începe să-i înveţe şi pe alţii cât de frumoasă poate fi matematica.

"Uneori mi-ar plăcea să o opresc, dar nu merge", a declarat pentru ABC când a fost întrebat dacă o consideră drept povară această nouă abilitate a sa. "Dar partea bună o depăşeşte cu mult pe cea rea. Nu aş renunţa la ea pentru nimic în lume".