Un bebeluş în vârstă de un an, considerat o ameninţare pentru securitatea Chinei

Bebeluşul Ho, considerat o ameninţarea pentru securitatea internă a Chinei.
Bebeluşul Ho, considerat o ameninţarea pentru securitatea internă a Chinei. (Screenshot.)

În ultima perioadă, nimeni nu este prea tânăr pentru a fi considerat de regimul chinez un manifestant radical.

Bebeluşul Ho Chun-yan urma să viziteze, vineri, Macao împreună cu părinţii săi. Tatăl lui Ho chiar se pregătea să-l filmeze pe fiul său în vârstă de un an la Ruinele Sf. Pavel, care sunt luminate în timpul Crăciunului.

Copilul şi părinţii săi, care sunt rezidenţi ai Hong Kong-ului, nu au reuşit să treacă însă de serviciile de la graniţă din Macao. Cei trei au fost ţinuţi într-o cameră de interogare timp de o oră înainte să fie înştiinţaţi că bebeluşul Ho va trebui să stea în Hong Kong deoarece este ”o ameninţare pentru securitatea internă a Macao”.

”Sunt sigur că băiatul meu este periculos. Nici măcar nu ştie să meargă”, a declarat domnul Ho, adăugând că interdicţia este ”ridicolă”.

Bebeluşul Ho nu este singurul care nu a fost lăsat să intre în Macao în acea zi, când se celebra cea de-a 15-a aniversare a revenirii regiunii la China. Mai multe persoane din Hong Kong au fost de asemenea duse în camerele de interogare ale serviciilor vamale înainte să se întoarcă în Hong Kong, a relatat Apple Daily.

Aşa cum s-a aflat ulterior, aceste persoane aveau acelaşi nume, sau nume care se scriu similar, cu unii dintre cei mai proeminenţi protestatari pro-democraţie din Hong Kong.

De exemplu, numele bebeluşului este identic în chineză cu cel al lui Albert Ho, parlamentarul pro-democraţie şi unul dintre participanţii la Mişcarea Umbrelelor. Albert Ho a fost arestat la locul de protest din cartierul Admiralty atunci când forţele de ordine au curăţat zona, pe 15 decembrie.

Un bărbat de 80 de ani numit Chan Wai-yip – nume care se scrie folosind aceleaşi caractere cu numele pan-democratului Albert Chan – a fost considerat ”o ameninţare internă pentru Macao” şi a trebuit de asemenea să fie întors de la vamă, potrivit Ming Pao.

Această interdicţie cinică dezvăluie paranoia regimului chinez vizavi de mişcarea pro-democraţie din Hong Kong, care s-a manifestat prin protestele Occupy timp de 79 de zile.

Totuşi, asta nu este prima oară când locuitorii Hong Kong-ului n-au fost lăsaţi să-şi părăsească oraşul. Pe 15 noiembrie, trei membri ai Federaţiei Studenţilor n-au primit aprobare să intre în China. Aceştia voiau să-i înainteze o petiţie premierului chinez Li Keqiang cerând democraţie deplină în Hong Kong.

S-a raportat în presă că Beijingul a introdus pe lista neagră 500 de studenţi care au participat la Mişcarea Umbrelelor, cât şi alţi activişti pro-democraţie. Un grup mic de studenţi protestatari au încercat să treacă graniţa pentru a testa interdicţia. N-au fost lăsaţi să intre în China continentală şi au fost întorşi de la graniţă, după patru ore petrecute cu poliţia vamală.

Iar când preşedintele chinez, Xi Jinping, a vizitat Macao cu ocazia celei de-a 15-a aniversări a revenirii Macao la China, 14 activişti pro-democraţie din partea Ligii Social Democraţilor şi Puterii Poporului care voiau să-i dea lui Xi o scrisoare prin care cereau vot universal în Hong Kong au fost opriţi să intre în oraş, a transmis Radioteleviziunea din Hong Kong.

Şi de parcă toate aceste abuzuri nu erau îndeajuns, bebeluşul Ho Chun-yan, în vârstă de un an, şi multe alte persoane au fost puşi pe lista neagră a serviciilor vamale pentru că poartă numele activiştilor pro-democraţie din Hong Kong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe