Legea antilegionară mai face o victimă

Un grup de oameni de cultură şi cadre universitare au trimis PNL o scrisoare în care cer partidului să renunţe la nominalizarea jurnalistei Oana Stănciulescu în Consiliul de Administraţie al TVR. Ei acuză simpatiile legionare ale jurnalistei, nepotrivite calităţii de membru în CA al TVR.
Protest împotriv legii antilegionare, 4 septembrie 2015
Protest împotriv legii antilegionare, 4 septembrie 2015 (Florin Chirilă)

Cei 28 de semnatari ai scrisorii o numesc pe Oana Stănciulescu "neolegionară" pentru poziţia pe care a avut-o în emisiunile de la Realitatea TV, în care a fost "foarte activă în cultivarea memoriei unor personalităţi şi valori de extremă dreapta din istoria culturii româneşti. Cu o consecvenţă, ce trebuie subliniată, jurnalista îşi face un crez din a reabilita, şi eroiza o serie de personalităţi de orientare legionară, xenofobă, antieuropeană şi antidemocrată".
Radu Gyr este etichetat drept "cunoscut poet legionar, autorul imnului mişcării legionare, iar "Vintilă Horia este cunoscut ca prohitlerist". Oana Stănciulescu este pusă la zid şi pentru combaterea legii antilegionare.

Vă prezentăm integral scrisoarea deschisă trimisă liderilor PNL:

"Am fost şocaţi de ştirea desemnării doamnei Oana Stănciulescu, la propunerea Partidului Naţional Liberal, ca membră a Consiliului de Administraţie a Televiziunii Române.

Oana Stănciulescu s-a făcut cunoscută ca foarte activă în cultivarea memoriei unor personalităţi şi valori de extremă dreapta din istoria culturii româneşti. Cu o consecvenţă, ce trebuie subliniată, jurnalista îşi face un crez din a reabilita, şi eroiza o serie de personalităţi de orientare legionară, xenofobă, antieuropeană şi antidemocrată. Pe aceştia i-a declarat repetat „eroii noştri“.

Câteva exemple sunt revelatoare: la 23 februarie, acest an, într-o dezbatere la Realitatea TV, Oana Stănciulescu declara că Radu Gyr, cunoscut poet legionar, autorul imnului mişcării legionare, personalitate recuperată de Ion Antonescu, în regimul căruia a ocupat importante demnităţi şi scriitorul şi publicistul Vintilă Horia, cunoscut ca prohitlerist sunt „reperele ei morale”. Şi, cu prestigiul câştigat întotdeauna de omul de pe ecran, recomanda societăţii româneşti să adopte aceste repere morale.

Doamna Stănciulescu a fost extrem de activă în combaterea legii 217, supranumită în media „legea antilegionară“. Am aminti că această lege a fost propusă de parlamentari PNL, cu scopul de a împiedica propaganda extremistă din România. Doamna Stănciulescu, împreună cu alţi colegi întru credinţă neolegionară au atacat brutal Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel“, organism al Guvernului României şi au adus injurii grosolane directorului general al Institutului.

Nu este lipsit de interes să amintim forma de exprimare a doamnei Stănciulescu caracterizată prin agresivitate, autosuficienţă, minimalizarea adversarului de idei.

Considerăm că poziţiile publice ale doamnei Oana Stănciulescu contribuie la crearea unui climat politic şi moral insalubru şi sunt periculoase pentru democraţia românească. Ele sunt contrare opţiunii europene a societăţii româneşti, opţiune în care PNL a avut un rol important. Această opţiune este incompatibilă cu moştenirea fascistă.

Cu atât mai grav considerăm că ar fi promovarea publicistei într-o poziţie importantă a Televiziunii publice.

Nu putem fi decât consternaţi de propunerea Partidului Naţional Liberal pentru completarea Consiliului de administraţie al TVR. Fie că îmbrăţişăm sau nu drumul politic al PNL, am văzut întotdeauna în acest partid o structură democratică importantă. Am crezut întotdeauna în compatibilitatea conceptelor de democraţie, europenism şi liberalism.

Să amintim că în istoria sa, PNL a ‘beneficiat’ de atenţia violenţei legionare, care l-a asasinat pe unul din liderii partidului, primul-ministru în funcţie, I. G. Duca.

Stimată Doamnă şi stimate Domnule,

Vă rugăm să luaţi în considerare, împreună cu organismele de conducere a PNL, retragerea propunerii privind desemnarea doamnei Stănciulescu în importantul forum al TVR.

Cu stimă,

Liviu Antonesei, scriitor, profesor, Universitatea “A.I. Cuza“, Iaşi

Ion Petre Bărbos, Cluj-Napoca

Stephan Benedict, publicist, New-York

Liviu Beris, PHD, preşedinte al Asociaţiei Evreilor Supravieţuitori ai Holocaustului

Maria Bucur, profesor, Indiana University, USA

Horia Bozdochina, PHD, istoric, Sibiu

Sorin Camner , inginer, Bucureşti, România

Gianina Cărbunariu, regizor

Alina Ciobanu, consilier în carieră, Universitatea Bucureşti

Peter Dan, PhD Long Island University, New York

Caius Dobrescu, profesor, Universitatea Bucureşti

Irina Drăgan, psiholog

Smaranda Enache, militantă pentru drepturile omului

Daniel Cristea Enache, conferenţiar, Universitatea Bucureşti

Bogdan Florian, lector universitar, SNSPA

Iulian Fota, PHD, expert în probleme de securitate

Andreea Gheba, doctorand, SNSPA

Mihai Dinu Gheorghiu, profesor , Universitatea “Al. I. Cuza”, Iaşi

Georg Herbstritt, istoric, Berlin

Mihaela Grancea, profesor , Universitaea Lucian Blaga”-Sibiu

Florin Iepan, regizor

Maximilian Marco Katz, MCA, Director Fondator al Centrului de Monitorizare a Antisemitismului

Macovei Elena-Irina, psiholog

Norman Manea, scriitor

Peter Manu, medic, profesor universitar, USA

Adrian Miroiu, profesor universitar, SNSPA

Andrei Klein, Cluj-Napoca

Werner Kremm, publicist, Timişoara

Marcu Flaviu Cristian, doctorand UBB, Cluj-Napoca

Iudita Mureşan, conferenţiar universitar pensionar, supravieţuitoare a Holocaustului

Carmen Muşat, conferenţiar universitar, Universitatea Bucureşti, redactor-sef la “Observator Cultural”

Lucian Nastase-Kovacs, profesor universitar, UBB Cluj-Napoca

Adrian Niculescu, conferenţiar universitar, SNSPA

Iulian Popa, PHD, cercetător, UBB

Şerban Nichifor, compozitor, profesor universitar , Universitatea Naţională de Muzică, Bucureşti

Liliana Popescu, conferenţiar universitar, SNSPA

Liviu Rotman, profesor universitar, SNSPA

Michael Shafir, profesor , UBB,Cluj-Napoca

Stefan Sienerth, istoric, Germania

Edit Szegedi, conferenţiar universitar, UBB, Cluj-Napoca

Daniel Vighi, scriitor, Timişoara

Zoltan Tibori Sandor, conferenţiar universitar, UBB-Cluj

William Totok, publicist, Berlin

Sebastian Toc, doctorand, SNSPA

Keno Verseck, jurnalist, Berlin

Claudia Zidaru, doctorand SNSPA

Cezar Gheorghe, jurnalist cultural, critic literar, eseist”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne