Ambasadorul Italiei la Bucureşti: ”Regretăm că România a votat împotriva cotelor obligatorii de refugiaţi”

Prezent la conferinţa ”Aderarea României la Schengen”, organizată astăzi de Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi Grupul Civic „Unitate şi Exigenţă pentru Schengen în România”, Diego Brasioli a reafirmat sprijinul Italiei pentru primirea ţării noastre în spaţiul fără frontiere, dar a declarat că ”se aştepta ca România să voteze altfel” în chestiunea refugiaţilor.
Diego Brasioli, ambasadorul Italiei în România
Diego Brasioli, ambasadorul Italiei în România (Epoch Times România)

”Italia s-a confruntat acut în ultimii ani cu această problemă a refugiaţilor, dar aderarea la UE este însoţită de o răspundere mare. Trebuie să acceptăm că refugiaţii fug de război şi de foamete. Consiliul a adoptat o decizie pentru stabilirea unui mecanism de relocare a 66.000 de imigranţi din Italia şi Grecia, iar 54.000 de oameni vor fi relocaţi anul următor, după acelaşi algoritm. România trebuie să accepte 5.000 de imigranţi din Italia şi peste 1.000 din Grecia. Ideea a întrunit majoritate în JAI, dar regretăm că nu există un sprijin din partea ţărilor care au votat împotrivă, printre care şi România. Noi am sprijinit dezvoltarea economică a României, dar ne aşteptam ca ţara să voteze altfel (privind cotele obligatorii de refugiaţi n.r), a susţinut Brasioli.

El a mai arătat că UE este fondată pe solidaritatea statelor, dar şi pe cea cu cei din afară care caută protecţie.

Referitor la întârzierea aderării ţării noastre la spaţiul Schengen, Brasioli a afirmat: ”faptul că România nu a aderat este frustrant şi este dificil de explicat cetăţenilor români şi membrilor mediului de afaceri italian din România”.

”Noi am sprijinit dezvoltarea economică a României, dar ne aşteptam ca ţara să voteze altfel privind cotele obligatorii de refugiaţi” - Diego Brasioli