UE, China, cad de acord să rezolve arbitrajul comercial din cadrul OMC în tribunale paralele

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).
Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)

Şaptesprezece membri ai Organizaţiei Mondiale a Comerţului, inclusiv Uniunea Europeană şi China, au convenit vineri să creeze un mecanism temporar paralel pentru soluţionarea disputelor comerciale, după ce Statele Unite au paralizat organismul de apel al OMC luna trecută.

Comisia Europeană a declarat că membrii OMC implicaţi au convenit că urgenţa va păstra sistemul litigiilor în două etape al OMC până când propriul său organism de apel va deveni operaţional.

Washingtonul a îngheţat Comisia de Apel, care acţionează ca o instanţă supremă pentru comerţul internaţional, prin blocarea numirilor de peste doi ani. Doi dintre cei trei membri ai corpului au ajuns la sfârşitul mandatului lor în decembrie, lăsând Comisia în imposibilitatea de a emite hotărâri.

UE a încheiat anterior o înţelegere cu Norvegia şi Canada pentru a forma un organism separat de recurs care ar putea rezolva litigiile.

Celelalte ţări care s-au înscris vineri sunt Australia, Brazilia, Chile, China, Columbia, Costa Rica, Guatemala, Coreea de Sud, Mexic, Noua Zeelandă, Panama, Singapore, Elveţia şi Uruguay.

În timp ce Statele Unite sunt în afara grupului, preşedintele american Donald Trump, care a vorbit miercuri la Davos, a promis acţiuni „foarte dramatice” pentru OMC cu sediul la Geneva.

Directorul general al OMC, Roberto Azevedo, urmează să viziteze Washingtonul în curând.

O sursă a UE a declarat că blocul a salutat faptul că administraţia Trump a luat legătura cu OMC, având în vedere că mulţi dintre membrii săi consideră că organizaţia trebuie reformată pentru a reflecta schimbările din economia globală, inclusiv ascensiunea Chinei, care are statut de economie emergentă şi nu este obligată să respecte toate clauzele, în ciuda faptului că a devenit cea de-a doua supraputere economică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe