UE înregistrează un eşec în blocarea tarifelor SUA aplicate în dosarul Airbus

Avion Airbus A321.
Avion Airbus A321. (Captură Foto)

Organizaţia Mondială a Comerţului a constatat că UE nu a retras toate subvenţiile acordate producătorului de avioane Airbus, au declarat pentru Reuters trei surse familiare cu problema.

Astfel că agenţia care reglementează disputele comerciale ale membrilor săi va emite, probabil, o decizie care să permită Statelor Unite să menţină tarife la mărfurile europene.

Un nou raport de conformitate, care va fi publicat luni, la 16:00 ora Genevei, a constatat că avionul Airbus A350 continuă să fie subvenţionat ca urmare a împrumuturilor guvernamentale anterioare, a declarat OMC.

Cu toate acestea, OMC ar putea reduce valoarea daunelor cauzate rivalului american Boeing, în dosarul care a avut drept rezultat decizia de a permite tarife impuse de SUA în valoare de 7,5 miliarde USD asupra importurilor din UE.

Nici OMC, nici părţile din cazul litigiului care trenează de 15 ani şi care implică pretenţii reciproce de miliarde de dolari de subvenţii pentru ambii producători de planificatori nu au făcut niciun comentariu imediat.

Statele Unite au impus tarife asupra mărfurilor europene, inclusiv cele mai multe avioane Airbus şi produse alimentare - de la brânză la măsline şi whisky single-malt în octombrie.

Plafonul de daune în valoare de 7,5 miliarde USD, aprobat de OMC, s-a bazat pe valoarea estimată a daunelor care ar fi fost provocate companiei Boeing ca urmare a sprijinului european acordat Airbus, în principal sub formă de împrumuturi guvernamentale pentru modelele A380 şi A350.

OMC a anulat încercările UE de a stopa tarifele, în timp ce Bruxelles-ul a adus noi argumente care să demonstreze că a respectat hotărârile anterioare, în a doua procedură de conformitate.

Raportul de luni va sublinia verdictul OMC cu privire la aceste noi argumente, care se bazează parţial pe faptul că A380 - model emblematic pentru Airbus - se confruntă cu falimentul din cauza vânzărilor slabe, ceea ce înseamnă că orice daună adusă companiei Boeing a fost temporară.

Două dintre persoanele familiare cu acest caz au menţionat că OMC a acceptat o parte dintre aceste argumente, fiind de acord să reducă plafonul pentru daunele cerute de SUA cu până la 2 miliarde USD.

Apelând la noua constatare de conformitate, Statele Unite ar putea trimite cazul într-un impas, deoarece Corpul de Apel al OMC, care judecă apelurile, urmează să nu mai funcţioneze din cauza blocării unor noi numiri în SUA, au afirmat specialiştii.

Este de aşteptat, în schimb, ca UE să se concentreze asupra perspectivei contra-tarifelor într-un caz paralel cu privire la subvenţiile acordate de SUA companiei Boeing, care ar putea să fie pus pe rol în primăvara anului viitor, lucru care va determina o soluţionare mai largă, privind subvenţionarea industriei aero la nivel mondial.