Trump s-ar pregăti să lovească UE cu tarife de miliarde USD

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

Washingtonul se pregăteşte să anunţe impunerea de tarife pentru bunuri din Uniunea Europeană în valoare de miliarde de euro, în urma unui raport confidenţial al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care tocmai a fost scurs în presă vineri, relatează Politico, citând patru oficiali anonimi ai UE.

Potrivit acestora, OMC a decis vineri în favoarea SUA într-un caz împotriva Airbus, punând capăt unei dispute transatlantice de lungă durată între cei mai mari producători de aeronave din lume.

SUA nu reprezintă prima contestaţie împotriva Airbus, o hotărâre anterioară a fost publicată în aprilie, care a constatat că Airbus a beneficiat de subvenţii ilegale de stat.

Decizia va deschide posibilitatea ca Donald Trump să aplice tarife la mărfurile care variază de la brânză la componente de aeronave.

Un oficial a spus că SUA a câştigat dreptul de a încasa între 5 miliarde şi 8 miliarde de euro venituri tarifare. Un altul este de părere că suma maximă este mai aproape de 10 miliarde USD.

Vestea este proastă pentru UE, care este deja angajată într-un război tarifar cu SUA.

Marţi, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a semnalat o abordare agresivă a dosarului comerţului transatlantic, numindu-l pe Phil Hogan, un fermier irlandez, pentru portofoliul care va conduce negocierile comerciale cu Washington-ul.

Washingtonul a indicat că va aplica tarife dacă va câştiga cazul la Geneva şi a pregătit o listă cuprinzând exporturi UE în valoare de aproximativ 21 miliarde USD, din care pot alege.