UE avertizează Rusia: Securitatea statelor membre este de “neatins”

Jean-Claude Juncker.
Jean-Claude Juncker. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
10.09.2015

Uniunea Europeană a avertizat Rusia în ceea ce priveşte securitatea membrilor blocului, în contextul amplificării temerilor în ţările est-europene cu privire la conflictul din Ucraina.

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a transmis miercuri un avertisment în discursul său susţinut în cadrul Parlamentului European.

“Securitatea şi graniţele statelor membre UE sunt de neatins. Doresc ca acest lucru să fie înţeles foarte clar la Moscova”, a declarat el.

Referindu-se la Polonia, ţările baltice şi alte state ca “membri foarte importanţi ai UE”, preşedintele Comisiei Europene a subliniat că aceste ţări “nu ar trebui să gândească că (în timpul unei crize) nu vom fi prezenţi acolo”.

“Avem datoria de a proteja securitatea tuturor”, a susţinut Juncker.

Comentariile sale au loc în condiţiile în care membrii est-europeni ai UE precum Polonia, Letonia, Lituania şi Estonia susţin că Moscova urmăresc să îşi redobândească dominaţia din perioada Războiului Rece.

Aceste state ar trebui să fie conştiente de faptul că “solidaritatea nu este un cuvânt gol”, a declarat Juncker, adăugând: “Suntem acolo în prezent şi vom fi acolo dacă vreodată va fi nevoie.”

Legăturile dintre Rusia şi Uniunea Europeană s-au deteriorat puternic după izbucnirea crizei din estul Ucrainei. UE acuză Moscova de implicare în acest conflict, o acuzaţie pe care Kremlinul o respinge categoric.

La rândul său, NATO şi-a activat la începutul acestei luni şase noi centre de comandă pe flancul estic al alianţei cu scopul de a-şi consolida sistemul de apărare, pe fundalul tensiunilor generate de acţiunile Rusiei în Ucraina.

Aceasta este cea mai recentă mişcare din partea NATO de a-şi consolida sistemul de apărare pe flancul său estic de când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014.

NATO şi-a intensificat, de asemenea, numărul de exerciţii militare, desfăşurând avioane şi nave de luptă în zonă, în timp ce SUA a promis că va menţine armament greu în regiune.

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în luna iunie că Rusia se va apăra împotriva NATO, care îşi intensifică prezenţa militară lângă graniţele ruse.

“Dacă cineva ne ameninţă teritoriile, înseamnă că va trebui să ne direcţionăm forţele armate şi puterea de atac modernă către acele teritorii, de unde vine ameninţarea”, a declarat Putin, conform AFP. “NATO este cel care se apropie de graniţele noastre”, a adăugat el.

Putin a susţinut că Rusia va reacţiona corespunzător şi va iniţia politici de apărare pentru a neutraliza ameninţările care vin din partea statelor învecinate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor