ONU: Aproximativ 8.000 de oameni au murit până acum în conflictul ucrainean

Soldaţi separatişti pro-ruşi stau de pază la un punct de control în Doneţk, 23 aprilie 2015.
Soldaţi separatişti pro-ruşi stau de pază la un punct de control în Doneţk, 23 aprilie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.09.2015

Aproximativ 8.000 de persoane, incluzând civili şi soldaţi, au fost ucise de la izbucnirea conflictului din estul Ucrainei, conform unui raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului.

“De la începerea conflictului din estul Ucrainei în 2014, la jumătatea lunii aprilie, cel puţin 7.962 de oameni ... au fost ucişi”, susţine raportul ONU publicat marţi.

Declaraţia a fost făcută într-un raport care a evidenţiat faptul că a crescut numărul victimelor în rândul civililor în perioada 16 mai – 15 august 2015. Raportul precizează că aproximativ 18.000 de persoane au fost rănite în aceeaşi perioadă de timpl.

“Numărul victimelor civile s-a dublat comparativ cu precedentele trei luni, fiind înregistraţi cel puţin 105 morţi şi 308 răniţi, faţă de 60 morţi şi 102 răniţi între 16 februarie şi 15 mai, conform raportului.

Guvernul ucrainean susţinut de Occident şi forţele separatiste pro-ruse din estul Ucrainei au semnat un acord de pace în februarie 2015 la Minsk, care a impus crearea unei zone tampon, încetarea focului şi retragerea armamentului greu de pe linia de contact.

Raportul ONU a susţinut că guvernul ucrainean este, la rândul său, vinovat de multiple încălcări ale acordului de pace, adăugând că a depus totuşi eforturi pentru a implementa termenii stabiliţi la Minsk.

Rebelii pro-ruşi nu au făcut, însă, nicio încercare de a implementa acordul şi continuă să creeze structuri de stat paralele şi ilegale în zonele pe care le controlează, conform raportului.

Conflictul continuă să fie alimentat de confruntări în Doneţk şi Lugansk, în contextul în care rebelii beneficiază de un "aflux continuu de combatanţi străini şi de arme sofisticate şi muniţii (provenite) din Rusia", au adăugat autorii raportului.

Înaltul Comisariat a denunţat şi faptul că Rusia “a continuat să trimită convoaie de camioane vopsite în alb fără consimţământul deplin sau inspecţie din partea Ucrainei şi fără ca destinaţia lor exactă şi conţinutul lor să poată fi verificate”, conform Agerpres.

Dar, ministrul ucrainean al Apărării Stepan Poltorak susţine că intensitatea luptelor din estul Ucrainei a ajuns acum la cel mai mic nivel înregistrat de la începerea conflictului.

În plus, la începutul acestei luni, NATO şi-a activat cele şase noi centre de comandă pe flancul estic al alianţei cu scopul de a-şi consolida sistemul de apărare, pe fundalul tensiunilor generate de acţiunile Rusiei în Ucraina.

Aceasta este cea mai recentă mişcare din partea NATO de a-şi consolida sistemul de apărare pe flancul său estic de când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014.

NATO şi-a intensificat, de asemenea, numărul de exerciţii militare, desfăşurând avioane şi nave de luptă în zonă, în timp ce SUA a promis că va menţine armament greu în regiune.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în luna iunie că Rusia se va apăra împotriva NATO, care îşi intensifică prezenţa militară lângă graniţele ruse.

“Dacă cineva ne ameninţă teritoriile, înseamnă că va trebui să ne direcţionăm forţele armate şi puterea de atac modernă către acele teritorii, de unde vine ameninţarea”, a declarat Putin, conform AFP. “NATO este cel care se apropie de graniţele noastre”, a adăugat el.

Putin a susţinut că Rusia va reacţiona corespunzător şi va iniţia politici de apărare pentru a neutraliza ameninţările care vin din partea statelor învecinate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor