Suedia presată de tensiunile cu Rusia, ar putea adera la NATO

Partidul suedez de Centru a declarat marţi că, în prezent, favorizează aderarea ţării scandinave la NATO, conform ziarului The Local. Partidul, care deţine 22 de locuri în Parlamentul suedez (Riksdag), face parte dintr-un grup de opoziţie format din 4 formaţiuni politice care în mod tradiţional s-a opus aderării Suedei la NATO, conform International Business Times.
Nava suedeză HMS Koster patrulează în apele din arhipelagul Stockholm, 19 octombrie 2014. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.09.2015

Partidul suedez de Centru a declarat marţi că, în prezent, ar putea susţine aderarea ţării scandinave la NATO, conform ziarului The Local. Partidul, care deţine 22 de locuri în Parlamentul suedez (Riksdag), face parte dintr-un grup de opoziţie format din 4 formaţiuni politice care în mod tradiţional s-a opus aderării Suedei la NATO, conform International Business Times.

Dar acum, trei dintre cele patru partide politice par să îşi fi schimbat poziţia şi sprijină intrarea în alianţa militară formată din 28 de ţări.

În timp ce actuala coaliţie de guvernământ – formată din Partidul Social Democrat şi Partidul Verzilor – încă se opune aderării ţării la NATO, aceasta dispune în prezent de un guvern minoritar care se bazează pe voturile opoziţiei pentru a adopta proiectele de lege în Parlament, însemnând că rolul său în cadrul guvernului este mereu expus riscului. O schimbare în cadrul guvernului între această perioadă şi următoarele alegeri din 2018 ar putea duce la aderarea ţării la NATO.

“Nu dispunem de abilitatea de a ne apăra singuri pentru o perioadă mai lungă de timp. Dar, în acelaşi timp, NATO este foarte clară în privinţa faptului că Suedia nu poate aştepta să primească sprijin militar dacă nu suntem membri cu drepturi depline în organizaţie”, a scris Annie Lööf, lideră a Partidului de Centru, într-un editorial publicat în ziarul Svenska Dagbladet. Editorialul a fost scris împreună cu purtătorii de cuvânt ai ministerelor de Externe şi al Apărării, Kerstin Lundberg şi Daniel Bäckström.

Suedia a avut relaţii bune cu NATO în anii recenţi, participând la un număr mare de exerciţii militare ale alianţei. De asemenea, Suedia a construit legături puternice cu vecinii săi finlandezi şi danezi, ca o alternativă de renunţare la faimoasa sa neutralitate. Dar conform partidului de opoziţie, acest lucru nu este suficient.

Partidul Creştin Democrat, care încă se opune aderării Suedei la NATO, a declarat că va discuta această posibilitate în cadrul conferinţei sale care va avea loc la începutul lunii octombrie.

În mod tradiţional, Suedia a evitat să se alăture alianţei militare vestice, dar recenta ostilitate din partea Rusiei a dus la schimbarea atitudinii populaţiei. În ultimul an, mai multe nave şi avioane de luptă ruseşti au pătruns în spaţiul său suveran aerian, terestru şi maritim. Un sondaj din octombrie 2014 arată că 37% dintre suedezi preferau aderarea la NATO iar 36% erau împotrivă, fiind pentru prima dată când balanţa s-a înclinat în favoarea intrării în alianţa militară vestică.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor