TSJC a Cataloniei emite ordin ca Google să retragă aplicaţia care informează despre cum şi unde se votează la referendum

Magistratul consideră că aplicaţia "nu este altceva decât o continuare a actelor" Guvernului regional de a "obstrucţiona în mod repetat" hotărârea judecătorească emisă de Tribunal Constitucional (TC) de Spania.

Print screen  aplicaţie
Print screen aplicaţie (Twitter @KRLS)

Judecătoarea de la Curtea Supremă de Justiţie a Cataloniei (Tribunal Superior de Justícia de Catalunya /TSJC), Mercedes Armas, a dat ordin celui mai utilizat motor de căutare pe Internet, Google, să elimine toate link-urile şi aplicaţiile pentru dispozitive mobile şi tablete care explică cum şi unde se poate vota pentru referendumul de duminică 1 octombrie.

Reamintim că votul programat duminică 1 octombrie 2017 în Catalonia a fost declarat ilegal de instanţele spaniole.

Printr-o hotărâre judecătorească, judecătoarea de la TSJC obligă Google să şteargă şi să blocheze aplicaţia „onvotar1oct@gmail.com”, difuzată de Carles Puigdemont după ce au fost închise prin instanţă paginile web despre referendum.

Judecătoarea a luat această măsură de precauţie, după ce a primit o informare de la Garda Civilă despre punerea în funcţiune a unei aplicaţii, care se poate descărca pe dispozitive mobile şi tablete, cu informaţii despre referendum, pentru a localiza secţiile de votare prin intermediul Google Maps.

Aplicaţia, spune hotărârea judecătorească, este oferită de Catalonia Voting Software, motiv pentru care magistratul obligă Google să elimine şi să blocheze orice altă aplicaţie legată de această firmă.

"Obstrucţionează hotărârile TC"

Potrivit judecătoarei, aplicaţia „nu este altceva decât o continuare a actelor” Guvernului catalan de a „obstrucţiona, în mod repetat” hotărârea TC de a împiedica referendumul şi deciziile luate de ea însăşi.

„Încă o dată este clară atitudinea reticentă a Executivului de respectare a deciziei de blocare a site-urilor cu conţinut despre referendum”, spune hotărârea.

Pentru judecătoarea de la TSJC „în acest moment se intenţionează evitarea acestor blocaje, prin utilizarea de aplicaţii informatice pentru terminale mobile, care, la fel ca paginile web, nu fac altceva decât să promoveze şi să faciliteze referendumul de la 1 octombrie”.

Directorul de comunicare al Google Spania, Anais Perez Figueras, a subliniat pentru La Vanguardia că există obligaţia de a elimina conţinutul „atunci când se primeşte o hotărâre judecătorească sau când se încalcă termenii”.

Unele rapoarte indică faptul că angajaţii platformei Google din Barcelona au fost reţinuţi de către autorităţi în birourile lor timp de câteva ore. Perez Figueras, însă, neagă aceste informaţii, menţionând că „singurele birouri Google din Spania se află în Madrid”.

Mai multe informaţii: La Vanguardia: El TSJC ordena a Google retirar la app que informa sobre como y dónde votar el 1-O difundida por Puigdemont