Spania blochează încercarea catalanilor de a accelera procedurile de independenţă

Săptămâna trecută, guvernul regiunii spaniole Catalonia a adoptat o măsură pentru accelerarea procesului de separare de Spania, dar guvernul din Madrid a contestat acţiunea la Curtea Constituţională.
Premierul spaniol Mariano Rajoy.
Premierul spaniol Mariano Rajoy. (Cesar Manso/AFP/Getty Images)

Spania a declarat că a făcut apel la Curtea Constituţională pentru a bloca o măsură adoptată de parlamentul regional al Cataloniei care ar permite regiunii să accelereze declararea independenţei în cazul în care alegătorii vor decide în favoarea secesiunii din Spania la uni referendum planificat pe 1 octombrie.

Acţiunea reprezintă cea mai recentă provocare legală din partea guvernului central din Madrid pentru a bloca votul.

Făcând anunţul la sfârşitul săptămânii trecute, premierul Mariano Rajoy a reiterat că nu va avea loc niciun referendum deoarece acesta este neconstituţional.

Parlamentul catalan, cu sediul în Barcelona, speră ca măsura pe care a adoptat-o miercuri va permite regiunii nord-estice bogate să îşi declare independenţa la 48 de ore după eventuala câştigare a referendumului.

Sondajele arată în mod constant că cei 7,5 milioane de catalani sunt divizaţi egal în ceea ce priveşte secesiunea, dar că majoritatea lor doreşte un referendum.

Problema a tensionat relaţiile dintre Spania şi Catalonia timp de ani de zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe