Catalonia lansează campania oficială a referendumului dedicat secesiunii de Spania

Separatiştii catalani au lansat oficial campania pentru un referendum de independenţă. Regiunea a declarat de asemenea că va înceta să mai trimită Madridului datele financiare pentru a dovedi că fondurile publice nu sunt folosite pentru referendum.
Premierul catalan Carles Puigdemont.
Premierul catalan Carles Puigdemont. (Lluis Gene/AFP/Getty Images)

Un grup de susţinători ai independenţei de Spania s-au adunat joi noaptea în portul Tarragona cu scopul de a lansa campania pentru un referendum privind separarea de Spania.

Susţinătorii au scandat “Vom vota!” şi au fluturat buletine de vot neoficiale.

Adunarea Naţionala Catalană, cea mai mare platformă pentru independenţă din Catalonia, a postat imagini pe Twitter cu mulţimea de oameni adunată în portul Tarragona.

La eveniment au participat preşedintele catalan Carles Puigdemont, precum şi reprezentanţi ai principalelor partide şi asociaţii pro-independenţă din Catalonia.

Tabăra “Da” are la dispoziţie două săptămâni pentru a obţine suficient suport pentru desfăşurarea referendumului şi pentru a atrage criticii care ezita să participe la controversatul vot, ce ar urma să aibă loc în 1 octombrie.

Un sondaj comandat în luna iulie de guvernul regional catalan a indicat că 41,1% dintre catalani susţin independenţa, în timp ce 49,4% se opun acesteia. Totuşi, peste 70% au declarat că doresc desfăşurarea unui referendum pe această temă.

Guvernul conservator al premierului spaniol Mariano Rajoy a susţinut însă că votul va fi ilegal, iar Curtea Constituţională a Spaniei a suspendat referendumul în aşteptarea unei decizii oficiale din partea judecătorilor.

Credibilitatea referendumului a obţinut un impuls joi, când primarul Barcelonei a declarat că va permite desfăşurarea votului în acest oraş.

În acelaşi timp, guvernul regional catalan a precizat într-o scrisoare că nu va mai trimite rapoarte financiare săptămânale Madridului.

În luna iulie, guvernul spaniol a ordonat regiunii să îi trimită săptămânal astfel de rapoarte pentru a dovedi că regiunea catalană nu foloseşte banii publici pentru a promova referendumul.

Miercuri, procurorul general al Spaniei a lansat o anchetă penală asuda curs citaţiilor.

Catalonia are o suprafaţă similară cu cea a Belgiei şi este responsabilă pentru o cincime din producţia economică a Spaniei. Regiunea are deja puteri semnificative în domenii precum educaţia şi sănătatea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe