Catalonia este gata să aprobe referendumul pentru separarea de Spania

Catalonia urmează să aprobe miercuri planurile pentru un referendum ce va avea loc la 1 octombrie privind declararea independenţei faţă de Spania, un vot despre care guvernul spaniol spune că este ilegal şi a promis să-l oprească.
Preşedintele regional al Cataloniei, Carles Puigdemont.
Preşedintele regional al Cataloniei, Carles Puigdemont. (Captură Foto)

Parlamentarii catalani urmează să voteze legile care aprobă referendumul şi cadrul legal pentru înfiinţarea unui stat independent. Legile vor fi probabil aprobate, deoarece partidele pro-independenţă au o majoritate în parlamentul regional.

Sondajele din regiunea nord-estică, a cărei capitală este Barcelona, ​​arată sprijinul în scădere pentru declararea independenţei, pe măsură ce economia Spaniei se îmbunătăţeşte. Dar majoritatea catalanilor doresc să aibă posibilitatea să voteze dacă să se separe de Spania.

Nu va exista o cerinţă minimă de participare pentru a face rezultatul votului obligatoriu, a afirmat şeful guvernului regional, Carles Puigdemont, într-un briefing recent cu jurnaliştii. Buletinele de vot, dosarele de vot şi un recensământ electoral sunt pregătite, a spus el.

Potrivit prevederilor noilor legi, parlamentul catalan va declara independenţa în termen de 48 de ore de la votul în favoarea independenţei.

Primul ministru spaniol, Mariano Rajoy, a declarat luni într-o conferinţă de presă că guvernul va folosi toată puterea legii pentru a se asigura că niciun referendum nu va avea loc pe 1 octombrie.

"Într-o bună zi, ei speră să elimine Constituţia şi suveranitatea naţională. Ei nu o vor face", a notat el. "Nimeni nu poate să scape de democraţia spaniolă".

Tribunalele au suspendat deja din funcţie politicienii catalani care au organizat un referendum neobligatoriu în 2014, care a avut un vot "în favoare" dar cu o prezenţă scăzută.

În plus, un birou de audit spaniol a cerut ca fostul lider al Cataloniei, Artus Mas şi alţi politicieni să plătească o amendă de 5 milioane de euro (6 milioane de dolari) până la 25 septembrie pentru organizarea votului din 2014, a informat marţi publicaţia El Pais.

Liderul catalan Puigdemont a descris această mişcare drept intimidare înaintea referendumului planificat în octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe