Iranul susţine că este pregătit să discute dacă vor fi ridicate sancţiunile

Preşedintele iranian Hassan Rohani
Preşedintele iranian Hassan Rohani (Michael Gruber/Getty Images)

Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat că Iranul este pregătit să negocieze cu Statele Unite dacă Washingtonul va suspenda sancţiunile economice, potrivit RFE/RL.

Între timp, liderii europeni au folosit o întâlnire de vacanţă pentru a solicita să se poarte tratative pentru relaxarea tensiunilor tot mai mari dintre Teheran şi Washington.

Rohani a susţinut duminică, într-un discurs televizat, că Teheranul va fi pregătit să discute cu administraţia preşedintelui american Donald Trump atunci când aceasta pune capăt “sancţiunilor şi agresiunilor”.

Totuşi, secretarul de stat american Mike Pompeo a respins propunerea lui Rohani, declarând publicaţiei The Washington Post că sunt “aceleaşi date pe care le-a propus lui John F. Kerry şi lui Barack Obama”, făcând referire la fostul preşedinte american şi fostul său secretar de stat.

SUA s-a retras anul trecut din acordul nuclear încheiat în 2015 între marile puteri şi Iran şi, ulterior, a reimpus sancţiuni economice dure împotriva Teheranului, precizând că acordul permite regimului iranian să producă o armă nucleară în câţiva ani. Sancţiunile au devastat economia Iranului.

Drept răspuns, Teheranul a luat măsuri pentru a depăşi două limite impuse de acordul nuclear JCPOA: una în ceea ce priveşte cantitatea de uraniu pe care o poate stoca şi una vizând gradul de puritate la care îşi poate îmbogăţi uraniul, crescând acest grad de la 3,67% la 4,5%. De asemenea, Iranul a ameninţat că intenţionează să crească gradul de puritate la 20%. Măsurile iranienilor au declanşat noi ameninţări din partea SUA privind aplicarea de noi sancţiuni.

Marea Britanie, Franţa şi Germania au rămas în acordul nuclear, aşa cum au făcut şi Rusia şi China. Însă Iranul a criticat cele trei state occidentale pentru că nu fac mai mult pentru a ajuta economia iraniană.

Londra, Paris şi Berlin au cerut duminică “tuturor părţilor implicate să facă o pauză şi să ia în considerare posibilele consecinţe ale acţiunilor lor”.

Declaraţia comună a fost făcută după ce preşedintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit cu ministrul britanic David Lidington şi cancelarul german Angela Merkel în timpul paradei organizate în Paris cu ocazia Zilei Bastiliei, cum mai este numită Ziua Naţională a Franţei.

“Considerăm că a sosit momentul să acţionăm responsabil şi să căutăm o cale de a pune capăt amplificării tensiunilor şi pentru a relua dialogul”, se precizează în declaraţie.

La începutul acestei luni, SUA a afirmat că ia în considerare sancţionarea ministrului iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, o măsură care, în opinia unor critici, ar fi un semn că americanii nu sunt interesaţi de dialog.

Dar duminică, oficiali americani au afirmat că i-au oferit lui Zarif o viză pentru SUA pentru a putea participa la o întâlnire ONU în această săptămână. Misiunea Iranului la ONU a susţinut că Zarif a ajuns în New York duminică seară.

Pompeo a declarat publiaţiei The Washington Post că i-a acordat viză lui Zarif în principal pentru ca SUA să îşi respecte obligaţiile faţă de ONU.