Trump neagă că doreşte schimbarea regimului iranian

Donald Trump
Donald Trump (ALEX WONG/GETTY IMAGES)

În remarci făcute marţi la o întâlnire a Cabinetului său în Washington, preşedintele american Donald Trump a declarat că nu intenţionează să răstoarne regimul din Iran pentru a-l împiedica să obţină arme nucleare, adăugând că s-a făcut mult progres în direcţia încheierii impasului Statelor Unite cu Iranul, care a negat de mult timp că ar urmări să obţină arme nucleare, potrivit Deutsche Welle.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a adăugat că Iranul a semnalat în ultimele zile că este “pregătit să negocieze” poblema rachetelor balistice aflate sub controlul Gărzilor Revoluţionare Islamice Iraniene.

Remarcile lui Pompeo au fost contestate imediat de purtătorul de cuvânt al misiunii iraniene la ONU, care a scris pe Twitter că “rachetele Iranului... în mod categoric şi sub nicio condiţie nu sunt negociabile cu nimeni sau cu nicio ţară, punct”.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat marţi că ţara sa va continua să ridice restricţiile asupra cărora s-a căzut de acord anterior în ceea ce priveşte programul nuclear.

El a acuzat părţile europene ale acordului nuclear JCPOA că eşuează să respecte 11 cerinţe incluse în acordul din care SUA s-a retras anul trecut, şi ulterior a reimpus sancţiuni economice dure împotriva Teheranului.

Luni, semnatarii europeni ai acordului, reacţionând la anunţul Iranului că a îmbogăţit uraniu la un nivel de puritate dincolo de limita stabilită în 2015 şi că a depăşit cantitatea de uraniu pe care o poate stoca în baza acordului, au decis să nu declanşeze un mecanism de dispute, ci, în schimb, să meargă pe calea diplomaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe