Donald Trump presează companiile americane să închidă operaţiunile din China

Preşedintele american Donald Trump susţine un discurs în Grădina Trandafirilor de la Casa Alba, Washington, D.C., 15 februarie 2019
Preşedintele american Donald Trump susţine un discurs în Grădina Trandafirilor de la Casa Alba, Washington, D.C., 15 februarie 2019 (Chip Somodevilla/Getty Images)

Preşedintele Donald Trump a declarat, vineri, că va ordona companiilor americane să analizeze modalităţi de a-şi închide operaţiunile în China şi de a produce mai multe bunuri în Statele Unite ale Americii.

Anunţul preşedintelui american a generat panică pe pieţele financiare americane, mai ales după ce, în aceeaşi zi, China anunţa noi taxe pentru unele produse importate din SUA.

Trump nu poate obliga legal companiile americane să abandoneze operaţiunile din China.

Preşedintele american nu a oferit niciun detaliu despre modul în care se gândeşte să procedeze, dar a spus că va oferi un răspuns măsurii luate de Beijing de a impune tarife suplimentare în valoare de 75 de miliarde USD produselor americane.

Anunţul lui Trump a determinat creşterea dolarului american, faţă de yuanul chinez, căderea pieţelor bursiere americane cu 2% şi scăderea preţurilor ţiţeiului.

Camera de Comerţ a SUA a criticat declaraţia lui Trump şi a cerut Chinei şi Statelor Unite să ajungă rapid la un acord în dosarul comerţului. "Deşi împărtăşim frustrarea preşedintelui, credem că angajamentul continuu şi constructiv este calea cea mai bună", a spus grupul.

Analiştii spun că modificările politicii fiscale şi sancţiunile pot fi utilizate pentru a restricţiona sau a reduce activitatea companiilor americane în China, dar că va fi nevoie de ani de zile pentru a separa cele două cele mai mari economii ale lumii.

China deţine 1,11 trilioane USD în titluri de stat din SUA, conform Reuters.

Companiile americane ar putea, de asemenea, să dea în judecată guvernul american ca răspuns la orice ordin de închidere a uzinelor din China, iar cea mai eficientă opţiune pentru Trump ar fi interzicerea achiziţiilor federale de la orice companii care desfăşoară afaceri în China.

Însă o asemenea măsură ar afecta companii precum Boeing, Apple şi General Motors, care sunt atât mari contractoare guvernamentale în SUA cât şi foarte prezente în China.

Multe companii americane au început deja să mute unele operaţiuni din China din cauza creşterii costurilor forţei de muncă.

Săptămâna trecută, Trump a amânat termenul - de 1 septembrie - la care dorea să impună sancţiuni suplimentare Chinei pentru telefoanele mobile, laptopuri şi alte bunuri de larg consum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie