China răspunde la tarifele americane taxând mai mult produsele din SUA

Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)

China a declarat, vineri, că va impune tarife punitive produselor SUA în valoare de aproximativ 75 de miliarde USD, 10% în plus faţă de taxele deja aplicate în cadrul războiului comercial dintre cele două economii.

Răspunsul Chinei survine după ce Statele Unite au promis că vor aplica tarife suplimentare în cuantum de 300 de miliarde USD pe bunurile chineze, inclusiv electronice de consum - care vor intra în vigoare în două etape, la 1 septembrie şi 15 decembrie.

China va impune tarife suplimentare de 5% sau 10% pe un total de 5.078 de produse provenite din Statele Unite, inclusiv produse agricole, precum soia, ţiţei şi aeronave mici.

China reinstituie, de asemenea, tarifele la autoturisme şi piese auto originare din Statele Unite.

"Decizia Chinei de a implementa tarife suplimentare a fost forţată de unilateralitatea şi protecţionismul Statelor Unite", a afirmat Ministerul Comerţului Chinez într-o declaraţie, adăugând că tarifele sale de represalii vor intra în vigoare, de asemenea, în două etape, la 1 septembrie şi 15 decembrie.

Deşi echipele de negociatori ale celor două ţări s-au reunit la Shanghai la începutul lunii august, discuţiile au fost deosebit de neproductive.

Măsura anunţată de chinezi a lovit pieţele financiare vineri, când acţiunile companiilor americane au scăzut comparativ cu cele ale Chinei, subliniind îngrijorările de creştere.

Printre mărfurile americane vizate de cele mai recente tarife de la Beijing se numără şi soia, care va fi lovită cu accize suplimentare de 5% începând cu 1 septembrie. China va taxa, de asemenea, carnea de vită şi carnea de porc din Statele Unite cu un tarif suplimentar de 10%.

Beijingul va reaplica, de asemenea, un tarif suplimentar de 25% pentru vehiculele fabricate în SUA şi de 5% pentru piesele auto - taxă care fusese suspendată la începutul anului, când ambele părţi încă mai încercau să facă concesii.