Ce s-a întâmplat la Biarritz. Ministrul iranian de Externe face o vizită surpriză. Diviziunile dintre membri rămân mari. Macron joacă bizar

Summit G7 la Biarritz
Summit G7 la Biarritz (Getty Images)

Ministrul iranian de Externe a aterizat duminică în staţiunea franceză care găzduieşte un summit G7, o evoluţie neaşteptată pentru un summit care se anunţă deja extrem de divizat de problemele care presează comunitatea internaţională, măcinând solidaritatea Occidentului.

Un oficial al Casei Albe a declarat că invitarea lui Mohammad Javad Zarif de către Emmanuel Macron, pentru discuţii în marja reuniunii din oraşul Biarritz este „o surpriză” şi nu există planuri imediate ca oficialii americani să înceapă negocieri în dosarul iranian.

Zarif a intrat imediat la discuţii cu omologul său francez pentru a evalua ce condiţii ar putea duce la o scădere a tensiunii între Teheran şi Washington, conform unui oficial francez.

Liderii europeni s-au străduit să calmeze o confruntare din ce în ce mai profundă între Iran şi Statele Unite, conflictul izbucnind în momentul în care Donald Trump a scos SUA din acordul nuclear cu Iranul, reimpunând sancţiuni asupra economiei iraniene.

În prima parte a zile de duminică Trump a părut să repudieze eforturile franceze de a media conflictul cu Iranul, spunând că, deşi este fericit că Parisul încearcă să ajute la dezamorsarea tensiunilor, îşi va continua propriile iniţiative.

Preşedintele francez Emmanuel Macron este îngrijorat că o eventuală prăbuşire completă a acordului nuclear ar putea declanşa un conflict de proporţii în Orientul Mijlociu

Preşedintele francez s-a întâlnit vineri cu Zarif, pentru a discuta planuri de rezolvare a crizei, inclusiv reducerea unor sancţiuni americane, sau construirea unui mecanism de compensare economică pentru Iran.

Teheranul joacă un joc dur, ameninţând ţările europene că dacă nu găsesc o soluţie pentru evitarea sancţiunilor americane care apasă economia iraniană, va renunţa complet la respectarea clauzelor acordului privitoare la abţinerea de la îmbogăţirea uraniului în proporţii care pot fi folosite pentru bombe nucleare.

Iranul doreşte să exporte minim 700.000 de barili de ţiţei pe zi şi, în mod ideal, până la 1,5 milioane dacă Occidentul doreşte să negocieze cu Teheranul pentru a salva acordul din 2015, au declarat duminică pentru Reuters doi oficiali iranieni şi un diplomat.

Grupul G7 este profund divizat de evoluţiile pe care le ia războiul comercial început de Donald Trump cu China, tarifele pe care doreşte să le impună automobilelor europene, readmiterea Rusiei în grup, sprijinul pe care îl acordă Brexitului, dar şi de dosarul nuclear iranian şi nord-coreean.

Un oficial european citat de Reuters în condiţii de anonimat a declarat că Rusia a fost cea mai spinoasă problemă discutată la dineu sâmbătă.

"(Conversaţia) a devenit un pic încordată când a fost discutată ideea că G7 este un club al democraţiilor liberale ... acest punct nu a fost împărtăşit în mod clar de preşedintele SUA", a spus oficialul.

Argumentul lui Trump a fost că, în cazul mai multor aspecte, ca de exemplu Iranul şi Siria, are mai mult sens ca Rusia să fie implicată în discuţii, având în vedere că este un actor cheie în dosarele respective.

Adunarea G7 se desfăşoară pe fondul îngrijorărilor, potrivit cărora o criză economică globală ar putea fi agravată de escaladarea războiului tarifar dintre Washington şi Beijing şi de tarifele cu care ambele părţi ale Atlanticului se ameninţă reciproc.

Premierul britanic Boris Johnson şi-a exprimat, sâmbătă, îngrijorarea cu privire la primejdiile protecţionismului, afirmând că cei care susţin tarife „riscă să fie învinovăţiţi pentru declinul economiei globale” - o referire la deciziile de impunere a tarifelor pentru mărfurile chineze şi europene, luate de Donald Trump şi la bătălia pe care o are acesta de dus pe plan intern, unde zilele acestea şeful FED are păreri diferite despre scăderea ratelor la dobânzi.

Întâlnindu-se cu Trump duminică, Johnson a spus: „Suntem în favoarea păcii comerciale în ansamblu şi pentru menţinerea ei, dacă putem.”

Premierul italian Giuseppe Conte a avertizat şi el ceilalţi lideri cu privire la pericolele protecţionismului şi a cerut Washingtonului să nu-şi continue ameninţarea de a impune tarife pentru autoturismele germane.

La summit, Casa Albă şi-a dublat poziţia agresivă faţă de comerţul cu China.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Stephanie Grisham, a explicat intenţiile lui Trump în cadrul unei conferinţe de presă. Săptămâna trecută Trump a declarat că se gândeşte că nu a făcut bine când a anunţat că va impune tarife suplimentare Chinei. La Biarritz, Grisham a anunţat că intenţiile preşedintelui american au fost de a impune tarife mai mari decât cele anunţate.

Precizarea survine după ce vineri China a anunţat propriile măsuri punitive pentru produsele americane.

Chiar înainte de a pleca la summit, Donald Trump a ţinut să tulbure apele pentru partea franceză, afirmând că Washingtonul va impozita vinul francez „aşa cum nu au mai văzut niciodată”, dacă Parisul nu va renunţa la o taxă digitală pe care doreşte să o impună giganţilor hi-tech americani.

Macron i-a surprins pe omologii săi europeni invitând mai mulţi lideri africani să discute problemele cu care se confruntă continentul lor. Liderii din India, Australia, Chile şi Spania au participat duminică la dineu, unde accentul va fi pus pe mediu şi probleme colaterale.

Înalţi oficiali ai SUA l-au acuzat Macron că ar fi căutat „să fractureze G7”, concentrându-se pe „probleme de nişă”, mai degrabă decât pe preocupări majore la nivel global.

Trump a apărut, de asemenea, să se situeze pe poziţii contradictorii faţă de premierul japonez Shinzo Abe în legătură cu seriozitatea seriei lansărilor de rachete cu rază scurtă din Coreea de Nord.

Trump, care este foarte mândru de relaţia sa cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, a declarat reporterilor că lansările nu au încălcat niciun acord şi sunt asemănătoare cu ceea ce fac şi alte ţări. Abe, aşezat vizavi de Trump, a spus că au încălcat rezoluţiile ONU.

La începutul zilei, Trump a declarat că Marea Britanie va beneficia de un acord comercial important cu Washingtonul după ce va părăsi Uniunea Europeană. Întrebat care au fost sfaturile sale acordate lui Boris Johnson în ceea ce priveşte Brexitul, preşedintele american a răspuns: „Nu are nevoie de sfaturi, este omul potrivit pentru acest post”.

Deşi divergenţele taberelor de pe cele două părţi ale Atlanticului sunt enorme, există probleme chiar şi în cadrul ţărilor europene din G7.

Boris Johnson, noul premier britanic, a debutat la G7 într-un moment în care trebuie să convingă ţările din UE să renegocieze ieşirea Marii Britanii din bloc, despre care Johnson a spus că se va întâmpla pe 31 octombrie cu acord sau fără.

Întâlnirea G7 din Canada de anul trecut a constituit un şoc pentru comunitatea internaţională, Donald Trump plecând mai devreme de la summit şi distanţându-se de comunicatul final.