Trump îşi schimbă tonul. Promite un acord comercial „masiv” cu Marea Britanie

Preşedintele  american Donald Trump şi premierul britanic Theresa May în timpul unei  conferinţe de presă în Chequers, Marea Britanie, 13 iulie 2018.
Preşedintele american Donald Trump şi premierul britanic Theresa May în timpul unei conferinţe de presă în Chequers, Marea Britanie, 13 iulie 2018. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că SUA şi Marea Britanie ar putea încheia un „masiv” acord comercial post-Brexit, lăudând-o în acelaşi timp pe Theresa May şi contrazicându-şi propria evaluare dură cu privire la strategia premierului pentru Brexit.

După summitul NATO şi înaintea unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin în Helsinki, Trump a zguduit establishment-ul politic britanic când a criticat planurile premierului May pentru legăturile comerciale cu UE, după ce Marea Britanie va ieşi din bloc în martie 2019.

Într-un interviu acordat ziarului The Sun, ce a fost publicat cu câteva ore înaintea unor discuţii între Trump şi May, preşedintele american a afirmat că strategia Londrei pentru Brexit va elimina orice şansă pentru un acord comercial cu SUA, adăugând că premierul britanic nu i-a ascultat sfatul privind modul de negociere cu blocul european.

Dar, în timp ce cei doi lideri au apărut împreună la o conferinţă de presă la reşedinţa de vară a premierului, în zona Chequers, la 60 de kilometri de Londra, Trump a precizat că May face o „treabă fantastică” şi că depinde de ea cum să negocieze Brexitul. De asemenea, preşedintele american a adăugat că un acord de comerţ liber între Marea Britanie şi SUA încă poate fi încheiat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe