Într-un interviu cu The Sun, Trump o critică dur pe Theresa May pentru modul de abordare a Brexitului

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Într-un interviu amplu acordat publicaţiei britanice The Sun, preşedintele american Donald Trump a criticat-o pe Theresa May pentru modul în care a gestionat ieşirea Marii Britanii din UE şi a precizat că planurile premierului pentru un Brexit “soft” vor elimina orice speranţă pentru un acord comercial cu SUA. De asemenea, Trump a precizat că fostul ministru de Externe, Boris Johnson, care a demisionat în urmă cu câteva zile, ar fi un lider mai bun decât May şi, în acelaşi timp, l-a etichetat pe primarul londonez Sadiq Khan ca fiind “teribil” şi neprimitor.

Trump a declarat că, deşi o place pe May, aceasta nu i-a ascultat sfatul în privinţa Brexitului, adăugând că Brexitul ei nu este ceea ce a votat Marea Britanie, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

În plus, el a avertizat că s-ar putea ca premierul britanic să fi blocat orice şansă pentru un acord comercial cheie cu SUA.

Comentariile au fost făcute la începutul unei vizite de 3 zile în Marea Britanie, care include o cină la Palatul Blenheim, locul de naştere al lui Winston Churchill, o întâlnire cu Regina Elisabeta a II-a la Castelul Windsor şi, bineînţeles, discuţii cu premierul Theresa May, în cursul zilei de vineri.

May a sperat că îl va impresiona pe Trump şi că va folosi vizita pentru a propune un acord comercial cu SUA după ce ţara sa va ieşi din UE în 2019, dar acest lucru s-ar putea să nu mai aibă loc ca urmare a acordului propus de May pentru un Brexit “soft”.

Trump a declarat pentru The Sun: “Dacă ei încheie un astfel de acord, atunci noi vom discuta cu Uniunea Europeană în loc să discutăm cu Marea Britanie; aşadar, [planul lui May privind Brexitul] va pune capăt acordului [comercial cu SUA]”.

Discutând despre negocierile lui May cu UE, Trump a afirmat: “Aş fi făcut-o mult mai diferit. De fapt, i-am spus Theresei May cum să procedeze, dar nu a fost de acord, nu m-a ascultat. Ea a dorit să ia o rută diferită. Aş spune că probabil a mers în direcţia opusă. Şi este în regula”.

“May ar trebui să negocieze în cel mai bun mod pe care îl ştie. Dar nu este bine ce se întâmplă”, a adăugat preşedintele american.

Un acord comercial amplu între SUA şi Marea Britanie, promis de mult timp de Trump, este văzut de susţinătorii Brexitului ca cel mai mare premiu pentru separarea de UE. Însă preşedintele american a afirmat că planul lui May “va afectat în mod categoric comerţul cu SUA, din păcate într-un mod negativ”, explicând că “avem destule dificultăţi cu Uniunea Europeană”.

Trump a mai precizat că SUA are în prezent o dispută cu “Uniunea Europeană pentru că nu au tratat corect comerţul cu SUA.

“Nu, dacă ei [guvernul lui May] procedează astfel, atunci aş spune că probabil acel lucru va pune capăt unei relaţii comerciale majore cu Statele Unite”.

Acordurile de comerţ liber durează în mod tipic câţiva ani pentru a fi finalizate şi orice acord probabil va include negocieri dure privind tarifele în industrii precum auto şi agricolă, inclusiv recolte modificate genetic şi puii clorinaţi.

În ciuda criticilor dure la adresa strategiei lui May pentru Brexit, Trump a insistat că încă consideră că ea este “o persoană foarte bună” şi a negat afirmaţiile că este plictisit de ea. Întrebat în legătură cu un raport publicat de ziarul american The Washington Post, care a susţinut că Trump o consideră pe May drept o “învăţătoare autoritară”, şeful de la Casa Albă a precizat: “Nu, nu, nu, nu. Nu am spus niciodată ceva rău despre ea”.

“Acele afirmaţii fac parte din ştirile false. Eu cred că ea este o persoană plăcută. Mă înţeleg cu ea foarte bine. The Washington Post este fals în totalitate. Ei nu sunt decât nişte lobbişti pentru Amazon”, a adăugat preşedintele american.

Apoi, amintind o vizită efectuată în urmă cu doi ani la unul dintre terenurile sale de golf de lux din Scoţia, Trump a declarat: “Am prezis Brexitul”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe