Ministrul britanic de Externe demisionează. Criza politică devine majoră

După demisiile a doi miniştri din Cabinetul May, şi-a dat demisia şi ministrul de Externe Boris Johnson.
Ministrul britanic de externe Boris Johnson
Ministrul britanic de externe Boris Johnson (Luke MacGregor/Bloomberg/Getty Images)

Criza guvernamentală britanică dezlănţuită în Cabinetul premierului Theresa May duminică seară prin demisia ministrului pentru Brexit, David Davis, tocmai s-au amplificat din cauza demisiei ministrului de Externe, Boris Johnson. În contextul speculaţiilor că Johnson nu este mulţumit de acordul lui May privind Brexitul, mulţi au sugerat, totuşi, că el ar fi dispus să se conformeze, lucru care nu s-a întâmplat.

Cabinetul primului ministru britanic a publicat următoarea scurtă declaraţie:

“În aceasta după amiază, premierul a acceptat demisia lui Boris Johnson din funcţia de ministru de Externe. Înlocuitorul său va fi anunţat în scurt timp. Premierul îi mulţumeşte lui Boris pentru munca depusă”.

Demisia lui Johnson creşte şansele ca poziţia lui May să fie ameninţată din cauza politicii sale privind Brexitul, precizează site-ul de ştiri Zero Hedge.

“Demisiile, în mod tradiţional, dezlănţuie incertitudini la adresa conducerii în Marea Britanie. Demisia lui Davis i-a determinat pe parlamentarii pro-Brexit să îi ceară lui May să renunţe la propunerile sale, însă nu i-au cerut să plece. Aceasta parţial din cauză că nu pot fi siguri că dispun de numărul necesar pentru a o putea învinge. Dar plecarea lui Johnson i-ar putea impulsiona pe alţii”, a precizat Bloomberg.

Vineri seara, May a prezentat Cabinetului său un plan privind Brexitul în privinţa căruia mulţi parlamentari au avut reţineri.

Iniţial, s-a părut că May a reuşit să scape cu promovarea unui Brexit dorit de companii – un Brexit cât mai “soft” posibil şi cu legături strânse cu blocul european. Apoi totul s-a schimbat când David Davis şi adjunctul său Steve Baker au demisionat, ca apoi să li se alăture şi Boris Johnson.

Se pare că planul prezentat săptămâna trecută de May ar putea fi în cele din urmă prea mult. Şi, poate, Johnson a fost încurajat în privinţa deciziei sale de faptul ca Davis a făcut primul pas.

Mai important, în condiţiile retragerii celor mai proeminente nume pro-Brexit, suportul lui May pare să se diminueze în rândul conservatorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe