După contestarea planului Theresei May privind Brexitul, Trump soseşte în Marea Britanie

Donald Trump ajunge în Marea Britanie
Donald Trump ajunge în Marea Britanie (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a ajuns joi în Marea Britanie după ce şi-a exprimat îndoiala cu privire la planurile premierului Theresa May de a ieşi din Uniunea Europeană, pe fondul unor proteste planificate în diverse oraşe din ţară.

După summitul NATO, unde a convocat o sesiune de urgenţă pentru a forţa aliaţii să crească sumele destinate apărării, Trump a ajuns în Marea Britanie în cadrul primei sale vizite efectuate în această ţară în calitate de şef de stat. Preşedintele american a descris Marea Britanie, care este cel mai apropiat aliat al SUA în Europa, ca fiind cuprinsă de dezordine din cauza Brexitului.

Premierul May speră că Trump, care se află în Marea Britanie pentru o vizită de lucru, va ajuta la accelerarea încheierii unui acord de comerţ liber, deşi comentariile sale publice privind Brexitul ridică semne de întrebare în privinţa vizitei.

Trump, care a participat joi seară la cina oficială găzduită de premierul Theresa May la Palatul Blenheim, a afirmat într-un interviu acordat publicaţiei britanice The Sun că planurile premierului, care propun o relaţie economică strânsă cu Bruxelles-ul, ar însemna ca Londra să rămână prea aproape de UE pentru a permite un nou acord comercial transatlantic.

Vizita preşedintelui american în Marea Britanie coincide cu o săptămână agitată a lui May, după ce doi miniştri foarte importanţi au demisionat în semn de protest faţă de planurile ei privind relaţiile comerciale cu UE după ce ţara va ieşi din bloc în 2019.

Propunerea lui May pentru Brexit, care este “prietenoasă afacerilor”, a fost aprobată în urmă cu peste o săptămână de Cabinet, la doi ani după ce britanicii au votat în favoarea ieşirii ţării lor din UE într-un referendum controversat în 2016. Totuşi, unii susţinători ai Brexitului consideră propunerea lui May ca fiind o trădare.

Fiind întrebată despre afirmaţiile lui Trump, premierul May a precizat că ea îndeplineşte dorinţele poporului britanic.

Astăzi, Trump şi May urmează să viziteze un obiectiv militar şi apoi se vor deplasa la reşedinţa de vară a premierului, în zona Chequers, la 60 de kilometri de Londra, unde cei doi lideri vor purta discuţii bilaterale care vor fi urmate de o conferinţă de presă. De asemenea, preşedintele american, care este însoţit de prima doamnă, se va întâlni şi cu regina Marii Britanii la Castelul Windsor, o reşedinţă regală situată în afara Londrei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe