Trump introduce tarife de 25% pentru sute de produse chinezeşti în valoare de 50 miliarde USD

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

Preşedintele Trump a decis impunerea de tarife vamale de 25% asupra a sute de produse în valoare de aproximativ 50 miliarde de dolari, importate din China, conform Bloomberg, care a citat două persoane familiare cu această problemă.

Deşi anterior s-a relatat extensiv despre faptul că preşedintele american Donald Trump este pregătit să penalizeze China cu noi taxe, au existat puţine detalii privind această amplificare a disputei comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii. Dar CNBC a clarificat puţin situaţia în cele din urmă, când a relatat că se preconizează că lista de produse supuse noilor taxe va include între 800 şi 900 de produse, comparativ cu lista iniţială de aproximativ 1.300 de produse publicată în luna aprilie.

Biroul Reprezentantului SUA pentru Comerţ a anunţat vineri că administraţia Trump a emis o lista revizuită de taxe care acoperă 1.102 categorii separate de produse.

O sursă a declarat pentru CNBC că o listă cu produsele a fost deja încărcată într-o bază de date a guvernului pentru a fi implementată, conform site-ului de ştiri Zero Hedge.

Un factor care ar fi putut să influenţeze decizia lui Trump este răspunsul Chinei la noile taxe. Joi, agenţia chineză de ştiri de stat Xinhua a precizat că preşedintele Xi Jinping l-a înştiinţat pe secretarul de stat american Mike Pompeo, în timpul întâlnirii dintre cei doi în Beijing, că doreşte ca SUA să gestioneze cu atenţie şi într-o manieră potrivită probleme sensibile precum Taiwanul sau conflictele comerciale, pentru a evita tulburări majore în privinţa legăturilor bilaterale.

Biroul Reprezentantului SUA pentru Comerţ a anunţat vineri că administraţia Trump a emis o lista revizuită de taxe care acoperă 1.102 de categorii separate de produse.

Cu alte cuvinte, Xi i-a cerut lui Trump să „păşească cu atenţie”.

De asemenea, Xi a afirmat că cele două naţiuni ar trebui să intensifice comunicaţiile şi coordonarea în cazul problemelor globale şi regionale semnificative şi să contribuie la pacea mondială şi menţinerea ordinii internaţionale. Preşedintele chinez a mai subliniat în timpul discuţiilor cu Pompeo că summitul dintre Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un este un pas semnificativ, precizând că Beijingul doreşte să joace un rol proactiv şi constructiv în soluţionarea tensiunilor din Peninsula Coreeană prin mijloace politice.

Remarcile lui Xi privind Coreea de Nord, au fost, bineînţeles, un indiciu direct că fără influenţa Chinei, Trump nu ar fi reuşit niciodată să aibă un summit cu liderul nord-coreean.

Deşi Pompeo şi-a exprimat aprecierea pentru ajutorul şi opinia „importante” acordate în problema coreeană de către Xi, totuşi, preşedintele Trump nu a cedat avertismentelor şi a dat undă verde noilor taxe, probabil amplificând astfel disputa comercială dintre cei doi giganţi economici.