Războiul comercial cu Beijingul revine: Trump va aplica tarife Chinei

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

După cum a raportat Fox News marţi seară, preşedintele american Donald Trump a respins ramura de măslin a Beijingului în cadrul negocierilor comerciale, susţinând că propunerea Chinei de a cumpăra produse agricole în valoare de 80 miliarde de dolari nu este suficientă, astfel încât discuţiile comerciale bilaterale au fost resetate şi au ajuns din nou în punctul iniţial de plecare.

Conform Politico, Trump urmează ca vineri sau săptămâna viitoare să impună tarife la unele produse chinezeşti, “o măsură ce va amplifica în mod sigur tensiunile şi va declanşa aproape imediat o reacţie a Beijingului”. Astfel, administraţia SUA plănuieşte ca vineri să publice o listă finală cu produse chinezeşti la care vor fi aplicate tarife.

Peter Navarro, artizanul politicii economice a administraţiei Trump în ceea ce priveşte China, a declarat marţi că preşedintele intenţionează să impună tarife asupra unui subgrup de importuri care au fost incluse de către administraţia SUA în luna aprilie pe o listă iniţială de produse ce urmau să fie taxate. Valoare acelor produse s-a ridicat la aproximativ 50 miliarde de dolari.

De asemenea, comentariile lui Navarro sugerează că administraţia Trump va merge înainte cu tarifele, însă le va impune asupra unui grup mai mic de produse decât prevedea lista originală de aproximativ 1.300 de produse, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Poziţia agresivă adoptată de Trump pune sub semnul întrebării viitorul discuţiilor dintre cele două puteri comerciale, care au adoptat un ton mai amical în săptămânile de dinaintea summitului istoric dintre SUA şi Coreea de Nord, în condiţiile în care Washingtonul aparent a urmărit să obţină ajutorul Chinei. Dar, acum, aceste discuţii s-au deteriorat.

China a fost văzută ca având un rol cheie în determinarea liderului nord-coreean Kim Jong-un să vină la masa discuţiilor cu Trump, care a asociat în mod constant cererile sale comerciale de dorinţa Beijingului de a ajuta în privinţa Coreei de Nord. Iar acum, după summit, Trump pare să nu mai aibă nevoie de ajutorul Chinei, precizează Zero Hedge.

După summit, Trump a apărat prietenia sa cu liderul chinez Xi Jinping şi a afirmat că îl va suna pe acesta. Dar, în acelaşi timp, el a susţinut că Beijingul nu a făcut suficient în vederea închiderii graniţei sale pentru comerţul cu Phenianul în ultimele luni, lucru de care, aparent, Trump l-a învinuit pentru amplificarea tensiunilor comerciale sino-americane.

“Este păcat. Dar trebuie să o fac. Nu am altă alternativă. Pentru ţara noastră, trebuie să o fac”, a declarat Trump la o conferinţă de presă în Singapore, după summit, posibil făcând referire la impunerea tarifelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe