Congresul SUA încearcă să blocheze acordul lui Trump cu gigantul chinez ZTE

(Brent Lewin/Bloomberg/Getty Images)

Aliaţii republicani ai preşedintelui Donald Trump în Congresul SUA depun eforturi pentru a bloca acordul încheiat de liderul american de a readuce pe scena afacerilor gigantul chinez în telecomunicaţii ZTE în cazul în care acesta va schimba conducerea şi va plăti amenzi în valoare de 1 miliard de dolari pentru încălcarea sancţiunilor aplicate de Washington împotriva Teheranului.

Congresmani au afirmat luni că Senatul va vota probabil în această săptămână un proiect de lege bipartizan privind blocarea acordului, care va permite companiei chineze să poată cumpăra din nou echipamente de la furnizorii americani, potrivit RFE/RL.

Compania chineză a fost acuzată că a încălcat sancţiunile americane prin vânzarea de echipamente sensibile către Iran şi Coreea de Nord. După ce Trump a anunţat săptămâna trecută acordul cu China şi ZTE, liderii din Senat au precizat că vor încerca să anuleze înţelegerea.

Congresmani democraţi şi republicani au declarat că ei consideră că decizia ZTE de a vinde echipamente sensibile Iranului, în ciuda sancţiunilor aplicate de SUA care interziceau exact acest lucru, reprezintă o breşă în special “periculoasă” în securitatea naţională a Statelor Unite.

În plus, congresmanii au mai afirmat că plănuiesc să blocheze acordul cu ZTE printr-un amendament la legea National Defense Authorization Act, un proiect de lege privind apărarea, pe care Senatul îl va dezbate în această săptămână.

Amendamentul a fost introdus săptămâna trecută şi, printre altele, urmăreşte să reactiveze penalităţile aplicate gigantului ZTE pentru nerespectarea sancţiunilor SUA şi să interzică agenţiilor guvernamentale americane să cumpere sau să închirieze echipamente sau servicii de la compania chineză.

ZTE, împreună cu compania Huawei, reprezintă vârful de lance al companiilor hi-tech chineze, având strânse legături cu regimul comunist chinez. Cele două companii au fost învinuite în numeroase rânduri de spionaj al companiilor americane în favoarea Partidului Comunist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe