Trump anunţă „urgenţă naţională” la graniţa SUA pentru a putea construi zidul
alte articole
Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri stare de urgenţă naţională la graniţa SUA cu Mexicul în încercarea de a obţine banii necesari construirii zidului de frontieră, potrivit Deutsche Welle.
Într-un discurs susţinut din Grădina Trandafirilor a Casei Albei, în care a vorbit şi despre comerţul cu China, Trump a afirmat că declararea stării de urgenţă este un răspuns la „criza naţională existentă la graniţa noastră sudică”. De asemenea, tot vineri, a fost intentat un proces pentru contestarea declaraţiei.
„Vom semna şi vom înregistra astăzi urgenţa naţională şi acesta este un lucru important din cauză că avem parte de o invazie”, a declarat Trump.
„Ceea ce trebuie să facem este simplu, nu este foarte complicat. Este simplu – dorim să oprim drogurile, să oprim infractorii şi organizaţiile criminale să intre în ţara noastră. Discutăm despre o invazie a ţării.”
În discursul său, Trump a abordat de asemenea comerţul şi războiul tarifar cu China, programul nuclear nord-coreean, grupul militant Statul Islamic, administraţia fostului preşedinte Barack Obama şi cheltuielile cu apărarea.
În timp ce Trump era încă pe podium, secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a postat online o fotografie alb-negru cu preşedintele care semnează documentul privind declararea stării de urgenţă.
În timpul campaniei sale prezidenţiale şi la începutul mandatului său, Trump a declarat în repetate rânduri că „Mexicul va plăti pentru zid”, chiar dacă deseori a adăugat avertismente precum „într-un fel sau altul”. Totuşi, Trump pare să se fi îndepărtat de acea promisiune din campanie.
Luna trecută, Trump a suferit o înfrângere când a împins administraţia federală în cel mai lung blocaj parţial din istoria SUA, din cauza fondurilor pentru zidul de frontieră. De asemenea, el nu a reuşit să obţină fonduri suplimentare în acordul pentru bugetul temporar care a pus capăt blocajului. Iar acum, el a promis că va semna un proiect de lege bipartizan adoptat în Congres ce va permite guvernului să continue să funcţioneze.
Noul buget prevede aproximativ 1,4 miliarde de dolari pentru construirea de baraje la frontieră, cu mult sub cele 5,7 miliarde de dolari cerute iniţial de Trump. Acum, preşedintele va căuta să obţină fonduri suplimentare din programele federale, inclusiv din bani alocaţi pentru construcţii militare.
Politicieni republicani şi democraţi au criticat mişcarea, afirmând că aceasta stabileşte un precedent periculos. Opoziţia a promis că va lupta în instanţă împotriva măsurilor de urgenţă şi că îl va bloca pe Trump să obţină fonduri federale suplimentare pentru construirea zidului de frontieră.