Pentagonul: SUA nu va trimite pe moment trupe suplimentare în Polonia

Soldaţi americani în timpul unei ceremonii de primire la graniţa polonezo-germană, în Olszyna, Polonia, 12 ianuarie 2017.
Soldaţi americani în timpul unei ceremonii de primire la graniţa polonezo-germană, în Olszyna, Polonia, 12 ianuarie 2017. (Natalia Dobryszycka/AFP/Getty Images)

Departamentul Apărării al Statelor Unite a negat miercuri că s-a încheiat un acord cu guvernul polonez privind mărirea numărului de soldaţi americani staţionaţi în Polonia, potrivit Deutsche Welle.

Polonia a insistat ca Washingtonul să creeze o bază americană permanentă pe teritoriul său şi să mărească numărul soldaţilor aflaţi acolo, în contextul în care în ţara UE există deja 4.000 de soldaţi americani ca parte a unei operaţiuni NATO ce urmăreşte să descurajeze Rusia. Autorităţile poloneze au discutat despre posibilitatea numirii potenţialei baze “Fort Trump”.

Ambasadorul american în Polonia, Georgette Mosbacher, afirmase anterior în cursul aceleaşi zile, că a fost încheiat un acord, aparent declarând publicaţiei londoneze The Financial Times că respectiva mărire va fi “semnificativă”, fără a oferi o cifră exactă.

Dar purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon, a declarat ulterior că “toate speculaţiile privind creşterea numărului soldaţilor sau încheierea de acorduri în acest moment sunt nefondate”.

“Nu s-a încheiat niciun acord. Continuăm discuţiile şi vom anunţa rezultatele discuţiilor noastre la momentul potrivit”, a mai precizat Pahon.

Se presupune că înalt oficiali americani vor discuta despre potenţiala creştere a numărului trupelor în timpul unei vizite oficiale în Varşovia cu ocazia conferinţei de securitate pe tema Iranului şi a Orientului Mijlociu, organizată de Polonia şi SUA pe perioada 13-14 februarie.

Vicepreşedintele american Mike Pence se află în capitala poloneză împreună cu secretarul de stat Mike Pompeo şi amândoi urmează să susţină joi discursuri majore împreună cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Însă unii şi-au pus întrebări în legătură cu implicarea Poloniei în această conferinţă.

“Principalul obiectiv al nostru nu este Orientul Mijlociu. Nu este Iranul. Relaţiile polonezo-iraniene sunt destul de marginale”, a susţinut Robert Czulda, expert în Iran şi profesor de politică la Universitatea din Lodz, Polonia. “Principalul nostru motiv este de a mulţumi Statelor Unite. Dorim ca trupele americane să fie trimise în Polonia”, a susţinut el într-un interviu cu Deutsche Welle.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe