Pence cere aliaţilor europeni să se retragă din acordul nuclear cu Iranul

Vicepreşedintele american Mike Pence
Vicepreşedintele american Mike Pence (Ethan Miller/Getty Images)

Vicepreşedintele american Mike Pence a cerut aliaţilor europeni ai Washingtonului să se retragă din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri, precizând că Teheranul este “cea mai mare ameninţare la adresa păcii şi securităţii” în Orientul Mijlociu.

Pence a declarat în cadrul unei conferinţe internaţionale pe tema Orientului Mijlociu desfăşurată la Varşovia că “unii” dintre “principalii parteneri europeni” ai Statelor Unite nu cooperează când vine vorba de confruntarea cu Iranul.

“De fapt, ei au condus efortul de creare a mecanismelor pentru subminarea sancţiunilor noastre”, a afirmat Pence joi.

Washingtonul şi Uniunea Europeană au opinii diferite în ceea ce priveşte decizia preşedintelui american Donald Trump de a se retrage din acordul nuclear încheiat între Iran şi marile puteri, în baza căruia Republica Islamistă trebuie să îşi restricţioneze în mod semnificativ activităţile nucleare în schimbul relaxării sancţiunilor economice.

Statele UE au urmărit să menţină acordul în vigoare.

Franţa, Marea Britanie şi Germania au lansat recent un nou mecanism pentru efectuarea de tranzacţii cu Iranul, ocolind astfel sancţiunile impuse împotriva acestuia de către americani.

“Este un pas imprudent care doar va întări Iranul, va slăbi UE şi va crea o distanţă şi mai mare între Europa şi Statele Unite”, a declarat Pence la conferinţa din Varşovia.

Teheranul a descris întâlnirea din Varşovia, la care au participat zeci de ţări şi care a fost organizată de SUA şi Polonia, ca un “circ” anti-Iran.

Luând cuvântul în sesiunea de deschidere a conferinţei, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că SUA doreşte o “nouă eră de cooperare” pentru a aborda provocările cu care se confruntă diverse ţări în Orientul Mijlociu.

“Dorim să aducem împreună ţările care sunt interesate de stabilitate pentru a-şi împărtăşi viziunile diferite şi pentru a ieşi din gândirea tradiţională”, a afirmat Pompeo.

“Niciuna dintre provocările regiunii nu se vor rezolva de la sine. Trebuie să lucrăm împreună pentru securitate”, a mai precizat diplomatul de top american.

Citând o listă de provocări regionale care variază de la Iran, Siria şi Yemen până la procesul de pace dintre Israel şi palestinieni, Pompeo a susţinut: “Discuţiile noastre nu vor fi dominate de o singură ţară sau de o singură problemă”.

De asemenea, Pompeo a mai declarat că lumea “nu poate obţine pace şi securitate în Orientul Mijlociu fără a se confrunta cu Iranul”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a desfăşurat un summit simultan în oraşul Soci împreună cu omologii săi Hassan Rohani din Iran şi Recep Tayyip Erdogan din Turcia, unde au discutat despre viitorul Siriei răvăşite de război.

Ministerul rus de Externe a susţinut că Moscova priveşte cu îngrijorare “încercările Statelor Unite de a impune interese geopolitice unilaterale prin iniţiative prezentate ca opinii ale întregii comunităţi internaţionale”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe