Traian Băsescu susţine accelerarea proiectelor miniere

Preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu. (presidency.ro)

Preşedintelui român Traian Băsescu nu i se poate reproşa că nu ştie să se folosească de o împrejurare, scrie cotidianul austriac Wirtschaftsblatt în ediţia de joi, care consemnează că şeful statului român a profitat de numirea unui nou ministru al mediului pentru a cere guvernului să accelereze proiectele în domeniul exploatării miniere din vestul ţării.

'Ceea ce vă cer, domnule ministru şi stimaţi membri ai guvernului, dacă este fezabilă exploatarea de la Roşia Montană şi credeţi că prin creare de locuri de muncă facem un bine României, daţi rapid avize, sigur, în deplină cunoştinţă de cauză; dacă nu, spuneţi 'nu' investitorului, pentru că fiecare zi în care întârziem şi plimbăm actele de la o instituţie la alta ne va costa enorm în viitorul proces', a spus şeful statului, marţi, la Palatul Cotroceni, la depunerea jurământului de învestitură de către noul ministru al Mediului, Attila Korodi (UDMR).

Proiectul Roşia Montană, ce presupune exploatarea zăcămintelor de aur şi argint din judeţul Alba, este extrem de contestat din punct de vedere ecologic. Încă din 1997, compania canadiană Gabriel Resources a cumpărat teren, devenind acţionar majoritar în cadrul proiectul dezvoltat în parteneriat cu statul român. De atunci însă, proiectul a rămas blocat.

Preşedintele a criticat fără ocolişuri, în stilul caracteristic, acest lucru, comentează sursa citată. România nu are miliardele de euro de care ar fi nevoie pentru a importa tehnologiile necesare exploatării acestor resurse, de aur, cupru, gaze de şist, în condiţii în care să se poată spune că mediul este protejat. De aceea, parteneriatul cu firme străine mi se pare sigura soluţie, a subliniat preşedintele român.