Carmen Moldovan(FNE): Roşia Montană poate deveni al doilea caz Flota!

Preşedinta Forumului Naţional al Ecologiştilor (FNE) din PSD, Carmen Moldovan atrage atenţia că „preşedintele României este pe cale de a tranzacţiona potrivit bunului plac resursele de la Roşia Montană, aşa cum a făcut deja în cazul flotei comerciale a României”.

Mesajele repetate ale preşedintelui României, care doreşte avizarea urgenţă a proiectului minier cu cianuri de la Roşia Montană, sunt o dovadă a faptului că acesta acţionează "ca un agent de vânzări al companiei RMGC şi nu ca un şef de stat corect şi responsabil", consideră deputata PSD.

„După ce a înstrăinat flota României fără a da socoteală în vreun fel pentru paguba creată, Traian Băsescu încearcă din nou acelaşi mecanism, de această dată traficând resursele de aur ale României şi viitorul unei regiuni. Guvernele sale tratează cu o usurinţă înspăimântătoare eventualitatea ca o regiune să fie complet pulverizată de pe hartă, analizând cu lejeritate planurile unei companii private de a distruge un munte şi de a muta cursul unui râu. Premierul Ungureanu, atunci cand deplânge întârzierea deciziei privind Roşia Montană, devine complice cu preşedintele şi va împărţi răspunderea cu acesta”, afirmă Carmen Moldovan, într-un comunicat de presă.

Deputata consideră că ignorarea repetată, de către preşedinte şi guvernele sale, a protestelor şi argumentelor venite din partea ONG-urilor de mediu şi experţilor este inexplicabilă şi dovedeşte rea-voinţă, iar premierul Ungureanu nu face altceva decît să preia "comportamentul obedient" al predecesorului său în funcţie.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut marţi Executivului să aibă în vedere necesitatea creării de locuri de muncă şi a relansării mineritului şi să se pronunţe rapid pe acordarea sau nu a avizelor pentru Roşia Montană, Roşia Poeni şi exploatarea gazelor de şist.

”Ceea ce vă cer domnule ministru şi stimaţi membri ai Guvernului: dacă este fezabilă exploatarea de la Roşia Montană şi credeţi că prin crearea de locuri de muncă facem un bine României daţi rapid avize, în deplină cunoştinţă de cauză, dacă nu, spuneţi investitorului”, a cerut Băsescu, precizând că orice întârziere va costa enorm statul român într-un viitor proces.

”Să analizaţi rapid, cu prioritate, cele trei investiţii care se prefigurează, şi dacă România nu are nevoie de gaze de şist să stopăm orice evoluţie în relaţia cu Chevron, dacă România nu vrea să exploateze carierele de cupru de la Roşia Poeni s-o stopăm, dacă România nu vrea să exploateze aurul de la Roşia Montană să comunicăm partenerilor să închidem subiectul. Recomandarea mea este să creaţi locuri de muncă”, a spus Băsescu, la învestirea lui Attila Korodi.