Toamna se numără stâlpii şi iazurile cu cianuri

(photos.com)

Guvernul ia în calcul o posibilă reducere a deja celebrei "taxe pe stâlp", alei, cabluri, jgheaburi, burlane etc. Surse guvernamentale au declarat pentru publicaţia Gândul că taxa pe construcţiile speciale anunţată de Ponta după finalizarea negocierilor cu FMI ar putea fi mai mică decât s-a dorit iniţial. De asemenea, la nivel guvernamental au loc, se pare, şi discuţii asupra listei construcţiilor ce se vor impozita, categoriile vizate putând fi mai restrânse decât cele care sunt specificate în Codul Fiscal.

Taxa pe stâlp, aşa cum fusese ea anunţată iniţial de guvern, urma să aducă în jur de 100 de milioane de euro la buget în anul viitor.

Proiectul de lege privind "taxa pe stâlp"

Guvernul a pregătit o Ordonanţă de urgenţă pentru a introduce cât mai operativ "taxa pe stâlp." Proiectul de lege, făcut public de Ziarul Financiar, prevedea că „impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% din valoarea construcţiilor existente în patrimoniul persoanelor juridice române şi străine din care se fac anumite deduceri.

„Impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidenţiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcţiilor menţionate la art.2, din care se scade valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă, pentru care se datorează impozit pe clădiri, conform Titlului IX – Impozite şi taxe locale din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, de către contribuabil sau proprietar, după caz”, se specifică în documentul menţionat.

Conform surselor Guvernamentale se pare însă, că "la presiunea populară" a marilor companii de stat, această taxă se va micşora, cuantumul ei reducându-se la 1% din valoarea construcţiilor speciale în posesia (sau concesiunea? încă se discută în guvern) construcţiilor de pe teritoriul întregii noastre Românii.

Cine va plăti însă aceşti bani? Taxa numai pe proprietate, sau şi pe cesiune?

Nu se ştie încă, sursele încă nu au precizat ce a decis sau va decide guvernul în acest sens. Transelectrica, de exemplu, anunţa că are în inventar nu mai puţin de 25.624 stâlpi a căror valoare compania nu a făcut-o publică, dar care există, probabil şi ea în scripte, undeva. Din aceşti stâlpi, ce vor fi impozitaţi cu 1,5 sau 1%, vom vedea, doar 604 sunt în proprietatea Transelectrica, restul fac obiectul contractului de cesiune dintre Ministerul Economiei şi Transelectrica. Cine va plati taxa pentru 25.020 stâlpi? Se va auto-impozita statul român?

Noul impozit pe "construcţiile speciale" anunţat de Guvern va lovi puternic bugetele companiilor la stat. De asemenea, trebuie menţionat că rămâne incert dacă impozitul vizează doar construcţiile aflate în proprietatea companiilor sau şi pe cele aflate în concesiunea acestora.

„Transelectrica are evidenţiaţi în inventarul companiei un număr de 25.624 de stâlpi care sunt proprietate publică a statului şi care fac obiectul contractului de cesiune dintre Ministerul Economiei şi Transelectrica. În proprietatea privată a Transelectrica se află un număr de 604 stâlpi pentru care compania va plăti impozit, dacă va fi cazul, în momentul în care vor apărea actele normative care să reglementeze această situaţie”, au declarat reprezentanţii Transelectrica.

Marii impozitaţi

Marii impozitaţi vor fi companiile furnizoare de utilităţi şi furnizorii de telecom. Indirect şi noi, căci, în genere, impozitele se regăsesc în facturile emise către consumatorul final, respectiv cetăţeanul obişnuit.

Conform analizei Gândul, taxa de 1,5% urma să aducă bugetului în jur de 10-12 milioane euro din impozitarea construcţiilor speciale ale companiilor din telecom şi 60-65 milioane euro din taxarea companiilor din zona utilităţilor, sumele astfel colectate s-ar fi ridicat la 70-77 milioane euro (310,9 milioane lei-342 milioane lei), la care se vor adăuga încasări din impozitarea construcţiilor speciale din infrastructura de transport feroviar şi infrastructura de drumuri.

Numai Hidroelectrica, de exemplu, are active de circa 20 de miliarde de lei, echivalentul a 800 de milioane de euro. În situaţia în care noul impozit va fi aplicat, taxele pe care compania le datorează statului vor creşte cu 40 de milioane de euro, conform unor prime estimări, informează Gândul.

Pregătea guvernul impozitări pe lacul cu cianuri RMGC?

Se pare ca lista construcţiilor ce vor fi impozitate "se mai discută în guvern". Iniţial ea prevedea, printre altele (altele fiind centrale hidroelectrice, posturi trafo, centrale termoelectrice, stâlpi bineînţeles, coşuri de fum, gaze, ţiţei, sonde, iazuri, bazine, ecluze, jgheaburi, canale de irigaţie, alei, semne de circulaţie etc. et. etc.) şi iazuri pentru decantarea sterilului. Se pregătea guvernul, ca pe lângă redevenţe, să impoziteze lacul cu cianuri RMGC? Şi dacă da, cine ar fi stabilit valoarea lui?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie