Moromete, plăteşte fonciirea, bă!

(photos.com)

Da fonciirea, Moromete, că nu s-ajung banii la buget! A zis-o Liviu Voinea, avem goluri bugetare, goluri de umplut. Drept urmare, Guvernul a impus noi "fonciiri."

În urma negocierilor cu FMI-ul, Guvernul va lua 1,5% taxă pe construcţiile speciale, adică stâlpi electrici, semne de circulaţie (?!?), eleştee, iazuri, bazine, ascensoare, jgheaburi, trotuare, borne, lacuri artificiale de acumulare, burlane, antene de telefonie mobilă cabluri electrice etc.

Şi după ce abia am digerat ideea că strângem şi mai mult cureaua, ca să peticim bugetul ţării sărăcit de hoţii succesive, din teritoriu vin "veşti bune": s-ar putea ca bani noşti să nu meargă la "odiosul" guvern ci să rămână la îndrăgiţii baroni locali. Că tot se pregăteşte descentaralizarea, autorităţile din teritoriu se luptă ca banii noştri să fie cheltuiţi local.

Deşi prin noul Cod fiscal, guvernul le dă mână liberă primarilor să majoreze taxele pentru persoane fizice cu cât consideră ei necesar, ca să facă rost de fonduri pentru pus borduri, toaletat copaci, plantat panseluţe şi alte proiecte de interes local major, primarii consideră că asta nu este deloc suficient. Aleşii locali vor ca taxa de 1,5% pe construcţiile speciale anunţată de Guvern să nu fie direcţionată către visteria statului, cum vrea Daniel Chiţoiu, ci să rămână la cine o colectează, adică la primari.

Conform publicaţiei Gândul, care a realizat un "sondaj" de opinie şi caracter printre primarii marilor municipii, aceştia, indiferent de culoare politică, şi-au exprimat la unison două convingeri. Prima convingere a aleşilor din teritoriu este că totul trebuie impozitat, elocventă în acest sens fiind declaraţia primarului Sibiului, Klaus Iohannis care afirma că "Dacă vorbim de impozite şi taxe, mi se pare corect să se impoziteze tot ce se poate impozita. Mi s-a părut întotdeauna puţin straniu că noi impozităm cetăţenii şi pentru curte şi pentru casă, dar alţii folosesc tot felul de lucruri, renumitul stâlp şi aşa mai departe, fără să plătească niciun impozit. Mi se pare chiar foarte corect să se impoziteze şi structurile speciale. De ce nu s-ar impozita?".

A doua convingere comună a primarilor din ţară este că taxele pe stâlpi, jgheaburi, alei, rate găsite şi orice, trebuie să rămână la bugetele locale, unde se şi colectează, şi nu virate la bugetul statului, aşa cum se prevede în proiectul de ordonanţă de urgenţă care va fi adoptat joi în Guvern, la pachet cu bugetul pentru anul viitor.

„Sigur că banii trebuie să rămână la bugetul local, pentru ca aceste reţele ocupă terenul localităţii respective”, a declarat pentru gândul Tudor Pendiuc (PSD) primarul Piteştiului şi preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR).

În consens cu el, şi primarii din Alba Iulia, Baia Mare, Satu Mare cred la fel: “Dacă tot punem o taxă suplimentară pe care o încasăm noi, n-ar trebui să ni-i ia la Bucureşti”, susţine şi Dorel Coica (PSD), primarul din Satu Mare.

PDL-istul Mircea Hava (Alba Iulia) este şi mai tranşant, "fonciirea" trebuie să rămână la portăreii locali “Să vină să le colecteze ei, noi nu o să le colectăm ca să le dăm lor banii”.

Cel mai bine organizaţi în privinţa clamării dreptului lor la banii colectaţi din noua fonciire sunt primarii PSD care au anunţat că vor ridica problema noilor taxe şi în partid, lui Victor Ponta, vineri, la Liga Aleşilor Locali ai PSD şi sâmbătă, la Consiliul Naţional.

Compromisul maxim pe care primarii PSD se declară dispuşi să îl facă este ca banii cetăţenilor să se împartă între visteria statului şi bugetele locale. Cu alte cuvinte, dacă se impozitează reţelele electrice, de gaze etc., ce-i pe teritoriul municipalităţii să rămână municipalităţii şi ce-i al statului, să se ducă la stat.

"Sigur că banii trebuie să rămână la bugetul local, pentru ca aceste reţele ocupă terenul localităţii respective. Numai dacă ocupă domeniul public al statului, impozitul să fie încasat de stat. Dumnealor pot să solicite eventual să încaseze impozitul pentru conductele care transportă gazul prin oraşul meu, dar care nu ajunge la consumatorii din Piteşti, agenţi economici sau cetăţeni. Cele care furnizează cetăţeanului meu trebuie să vină la mine", susţine primarul Piteşti, Pendiuc.

Până una alta, ca să îşi împartă banii, primarii trebuie să înceapă să numere stâlpii, iazurile, aleile şi helestele din oraşele lor. Nimeni nu are încă o evidenţă exactă a construcţiilor speciale existente în patrimoniul contribuabililor, căci taxa de 1,5% fiind nouă, nu există baze de date cu aşa ceva.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii