Theresa May: “Donald Trump mi-a spus să dau în judecată UE cu privire la Brexit”

Preşedintele  american Donald Trump şi premierul britanic Theresa May în timpul unei  conferinţe de presă în Chequers, Marea Britanie, 13 iulie 2018.
Preşedintele american Donald Trump şi premierul britanic Theresa May în timpul unei conferinţe de presă în Chequers, Marea Britanie, 13 iulie 2018. (Getty Images)

Premierul britanic Theresa May a dezvăluit că preşedintele american Donald Trump a sfătuit-o să “de-a în judecată Uniunea Europeană” în loc să negocieze cu blocul în ceea ce priveşte strategia ei pentru Brexit.

May a declarat pentru BBC că Trump a făcut comentariile vineri, în timpul vizitei în Marea Britanie, potrivit Euronews.

“El mi-a spus că ar trebui să dau în judecată UE. Nu să intru în negocieri, ci să îi dau în judecată”, a susţinut premierul britanic.

Trump a declarat vineri la o conferinţă de presă comună cu May că i-a oferit o “sugestie” cu privire la modul în care ar trebui să abordeze discuţiile privind Brexitul, fără să dezvăluie despre ce era vorba.

“Cred că a considerat că [sugestia] este poate prea brutală. Eu i-am oferit o sugestie şi nu un sfat. Pot înţelege de ce a considerat că ar fi puţin cam dură”, a precizat Trump.

Anterior, poziţia lui May a fost subminată şi de către Trump care a susţinut într-un interviu, publicat vineri în ziarul britanic The Sun deţinut de Rupert Murdoch, că propunerile premierului probabil vor “anihila” orice şansă pentru un acord comercial post Brexit între Marea Britanie şi SUA.

Ulterior, Trump şi-a retras comentariile şi a promis că se va încheia un acord comercial “masiv” cu SUA.

Dar remarcile preşedintelui american au fost făcute într-un moment periculos pentru May, care a avut de îndurat câteva zile tensionate după demisiile prezentate de ministrul pentru Brexit, David Davis şi ministrul de Externe, Boris Johnson.

Cei doi miniştri au demisionat din cauza planurilor premierului privind acordul comercial post-Brexit cu UE, care au la bază ideea unui set de reglementări comune care ar implica o zonă de comerţ liber cu UE şi totodată o flexibilitate mai mare a industriei pentru servicii.

Pe May o aşteaptă o nouă săptămână dificilă, deoarece, potrivit unor zvonuri, s-ar putea confrunta cu un vot de neîncredere privind poziţia sa de lider al Partidului Conservator.

La scurt timp după interviul lui May la BBC, Jacob Rees-Mogg, care conduce Grupul European de Cercetare a Brexitului dur (ERG), a declarat reţelei de televiziune că este necesar ca premierul să schimbe politica.

Rees-Mogg a precizat că membrii ERG vor organiza un spectacol de forţă luni seară, când vor vota unele amendamente pentru un Brexit dur la proiectul de lege privind comerţul.

Însă May a afirmat: “Haideţi să rămânem concentraţi pe tema ieşirii din UE într-o manieră care este în interesul nostru naţional”, adăugând că va face faţă oricărei provocări la adresa conducerii sale din moment ce se află “în această poziţie pentru un termen îndelungat”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe