Legătura periculoasă între cancer şi diabet

(photos.com)

Pacienţii cu diabet zaharat sunt mai susceptibili de a dezvolta cancer la sân sau la colon, spun specialiştii: „Trebuie luptat împotriva obezităţii şi excesului de greutate deoarece sunt cauza ambelor boli”.

Diabetul zaharat creşte riscul de cancer la sân şi cancerul la colon. Ştirea vine de la Congresul European asupra cancerului care se desfăşoră în aceste zile la Amsterdam, de unde experţii trag un semnal de alarmă, preocupaţi de talia europenilor care a început să crească.

Dacă diabetul zaharat de tip 1 este independent de conformaţia fizică, pentru cel de tip 2 chiar şi cel mai mic exces de greutate poate fi suficient pentru a încuraja dezvoltarea sa. Kilogramele în plus şi obezitatea devin tot mai răspândite în Europa ca urmare a stilului de viaţă excesiv de sedentar şi a schimbării obiceiurilor alimentare, care duc la consumul de prea puţine fructe sau legume şi la creşterea consumului de alimente bogate în grăsimi şi zahăr.

Studiul prezentat la Amsterdam de cercetătorii de la Erasmus University Medical Center din Rotterdam (Olanda) este o meta-analiză, prima de acest gen, dintre 20 de studii diferite, efectuate între 2007 şi 2012 care au implicat aproape două milioane de persoane. Aşa cum a declarat autoarea, Kirstin De Bruijn, acesta este primul studiu care combină incidenţa şi mortalitatea de cancer la sân şi cancer la colon la persoanele cu diabet zaharat excluzând alte cauze de deces. În practică, a fost investigată legatura dintre diabet şi riscul de îmbolnăvire sau de moarte datorat acestor două forme de cancer. Rezultatele confirmă, din păcate, pe cele ale altor cercetări anterioare efectuate cu parametri similari: diabeticii au 23 la sută mai multe şanse de a se îmbolnăvi de cancer la sân şi 38 la sută mai multe şanse de a muri decât non-diabeticii. În ceea ce priveşte statisticile privitoare la cancerul de colon-rectal acestea arată o creştere de 26 la sută a riscului de îmbolnăvire şi 30 la sută a riscului de deces. Pacienţii cu cancer care sunt obezi şi diabetici sunt mai vulnerabili deoarece aceştia pot avea complicaţii mai mari atât în timpul cât şi după o intervenţie chirurgicală, se precizează în studiu.

Este foarte important ca persoanele să se gândească la acest lucru iar comunitatea ştiinţifică să ia în considerare această legătură între cancer şi diabet, au subliniat experţii. Studiul nu vrea să alarmeze inutil pacienţii cu diabet zaharat care sunt deja urmăriţi îndeaproape pentru boala lor, ci mai degrabă vrea să se asigure că toată lumea va face tot posibilul pentru a preveni obezitatea, excesul de greutate, diabetul şi cancerul. Având în vedere că în lume, din păcate, a crescut numărul obezilor şi numărul diabeticilor este tot mai mare.

Cuvântul de ordine, confirmă încă o dată specialiştii, este: o dietă echilibrată. La care se adaugă o activitate fizică constantă pentru a întrerupe "legăturile periculoase" între stilul de viaţă sedentar, metabolism, kilograme în plus şi cancer.