Alimentaţia tatălui, foarte importantă pentru sănătatea viitorului copil

(Photos.com)

Regimul alimentar al unui tată înainte de concepere joacă un rol foarte important pentru sănătatea copiilor săi, demonstrează un nou studiu, potrivit Le Nouvel Observateur.

Dacă de-a lungul multor ani numeroase publicaţii s-au preocupat exclusiv de alimentaţia mamei în timpul sarcinii, puţine sunt studiile care s-au centrat pe cea a tatălui înainte de concepţie. Însă, un nou studiu realizat de Sarah Kimmins de la Universitatea McGill din Canada arată că regimul alimentar al tatălui joacă un rol la fel de important pentru sănătatea viitorului copil. Prin urmare, tatăl trebuie să fie la fel de atent la alimentaţia sa ca şi mama.

Noul studiu s-a concentrat pe vitamina B9 (acidul folic), prezent în cantităţi foarte mari în legumele verzi, precum şi în cereale, fructe şi carne. Este deja demonstrat că pentru a preveni pierderile de sarcină şi anomaliile congenitale mamele trebuie să consume cantităţi suficiente de acid folic. Articolul, publicat recent în revista Nature Communications, demonstrează pentru prima dată că nivelul de acid folic prezent la tată poate fi la fel de important pentru dezvoltarea şi sănătatea copiilor ca şi cel al mamei.

'Chiar dacă acidul folic este adăugat ca supliment în numeroase produse alimentare, taţii care au o alimentaţie bogată în grăsimi sau care sunt obezi comportă riscul de a nu putea metaboliza vitamina B9 la fel de eficient ca persoanele cu niveluri normale', precizează Sarah Kimmins. Prin urmare, unii bărbaţi pot suferi de carenţă de acid folic, iar această informaţie este transmisă de la tată la embrion.

Teste realizate pe şoareci, în timpul cărora au fost comparaţi 'urmaşii' unor masculi care au avut un regim alimentar cu cantităţi reduse de acid folic cu cei ai masculilor alimentaţi normal, au dezvăluit o creştere a numărului de diverse anomalii congenitale la descendenţi.

'Am fost surprinşi să constatăm o creştere cu aproape 30% pentru aceste anomalii congenitale la descendenţii ai căror taţi aveau niveluri reduse de acid folic. Am detectat malformaţii de schelet foarte severe la nivelul cranio-facial şi la coloana vertebrală', precizează Romain Lambrot, coautor al studiului.

La originea acestor malformaţii se află o modificare a anumitor regiuni din genomul spermei, sensibile la factorii ambientali ca şi la carenţa de acid folic. Astfel, aceşti factori externi pot să altereze informaţia genetică, ce influenţează la rândul său dezvoltarea descendenţilor unei persoane, dar şi, pe termen lung, metabolismul lor şi bolile care i-ar putea afecta.

'Dacă lucrurile se vor derula cum este prevăzut, următoarea etapă a proiectului nostru de cercetare va presupune colaborarea cu membrii unei clinici de fertilitate, în scopul determinării legăturilor care ar putea exista la bărbaţi între regimul alimentar, excesul de greutate şi sănătatea copiilor lor', a conchis Sarah Kimmins.