Taiwanul intenţionează să blocheze giganţi chinezi de streaming din cauza temerilor privind propaganda comunistă

(Getty Images)

Autorităţile din Taiwan se pregătesc să blocheze serviciile chineze de streaming Baidu şi Tencent din cauza temerilor că Beijingul le-ar putea folosi pentru a influenţa următoarea sesiune electorală din ţară.

Într-un interviu cu Nikkei Asian Review, Chiu Chui-cheng, adjunct al ministrului taiwanez pentru probleme legate de China continentală, a declarat că cele două platforme vor fi blocate în curând din motive legate de securitatea naţională şi din cauza temerilor că Beijingul le va folosi pentru a răspândi propagandă comunistă.

„Suntem îngrijoraţi că serviciile media de streaming care au legături strânse cu Beijingul ar putea avea influenţe culturale şi politice în Taiwan .... şi chiar să afecteze alegerile din Taiwan”, a adăugat Chiu.

De asemenea, conform Nikkei Asian Review, Chiu a mai susţinut că Beijingul şi-a intensificat „infiltrarea culturală” în Taiwan, în condiţiile în care preşedintele comunist chinez Xi Jinping a anunţat planuri privind accelerarea procesului de reunificare a celor două ţări, strategie cunoscută de altfel sub numele de „Politica unei Chinei unice”.

„Dacă serviciul de streaming video Tencent încearcă să pătrundă pe piaţa taiwaneză, este foarte probabil ca acest lucru să facă parte din campania propagandistică a Beijingului”, a continuat Chiu. „Dacă serviciul implementează mesaje asociate cu Partidul Comunist [Chinez] sau cu armata sa? Ar trebui să tratăm acest lucru cu seriozitate şi atenţie, la un nivel de securitate naţională.”

Remarcile au fost făcute după o serie de acuzaţii că Beijingul s-a implicat în repetate rânduri în promovarea de informaţii false şi răspândirea de propagandă chineză care o critică pe preşedinta Tsai Ing-wen şi candidaţii din partidul său de guvernământ – Partidul Democrat Progresiv – înaintea alegerilor locale din luna noiembrie.

„Ştirile false au provocat multă confuzie între guvern şi societatea taiwaneză şi prezintă o ameninţare la adresa democraţiei noastre. Nu putem rezolva problema informaţiilor eronate doar prin modificarea legilor – trebuie să facem mai mult”, potrivit unei declaraţii publicate de biroul prezidenţial al Taiwanului.

De când Tsai a fost aleasă preşedintă în 2016, pe baza unei platforme electorale care a promovat independenţa deplină a ţării, Beijingul a lansat o campanie de izolare a ţării de aliaţii săi diplomatici, presându-i pe aceştia să recunoască Taiwanul drept parte a Chinei, oferind deseori stimulente precum suport financiar sau investiţii. De asemenea, regimul comunist chinez şi-a intensificat prezenţa militară în jurul insulei, desfăşurând exerciţii militare mai dese şi de amploare mai mare în interiorul şi în apropierea teritoriului taiwanez.

Blocarea celor două servicii de streaming ar putea avea loc la scurt timp după ce administraţia SUA a aprobat vânzarea a zeci de avioane de vânătoare F-16 Taiwanului, fiind prima vânzare majoră de avioane de luptă efectuată în acest stat în aproximativ 30 de ani. Decizia, care va fi anunţată în viitorul apropiat, autorizează vânzarea a până la 66 de avioane de vânătoare F-16V la un cost estimativ de 13 miliarde de dolari, potrivit unor oficiali ai administraţiei preşedintelui Donald Trump care sunt familiari cu discuţiile interne, conform Washington Free Beacon.

Armata chineză a protestat împotriva vânzării, considerând-o un amestec în problemele interne ale Chinei şi un factor de afectare a suveranităţii chineze şi intereselor sale de securitate. Publicaţia Cotidianul Poporului, oficiosul Partidului Comunist Chinez, a relatat că SUA ameninţă cu încălcarea unei „linii roşii” prin vânzarea de arme Taiwanului.