Preşedinta Taiwanului avertizează ţările asiatice cu privire la ameninţarea militară chineză

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen
Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen (Ashley Pon/Getty Images)

Preşedinta Taiwanului a lansat un avertisment puternic la adresa Asiei pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre ţara sa şi China, potrivit Express.co.uk.

Într-un interviu acordat CNN, Tsai Ing-wen a afirmat că ameninţarea militară chineză creşte zilnic, întrucât regimul chinez condus de Xi Jinping recurge la o politică externă tot mai impunătoare. Timp de decenii, cele două ţări au avut un armistiţiu agitat, încheiat când acestea s-au separat după războiul civil din 1949. Acum, Ing-wen atenţionează alte ţări asiatice să fie conştiente de avertizarea care bate la uşa lor.

Lidera taiwaneză a precizat: “Astăzi este vorba de Taiwan, însă oamenii ar trebui să se întrebe cine va urma apoi? Oricare ţară din regiune – dacă nu mai doreşte să se conformeze voinţei Chinei – se va confrunta cu ameninţări militare similare”.

Relaţia tensionată dintre Taiwan şi China s-a deteriorat şi mai mult de când Ing-wen a fost aleasă preşedintă a ţării în 2016.

Politicile sale pro-independenţă şi progresiste au fost împotriva valorilor guvernului comunist chinez.

De atunci, Beijingul a plasat Taiwanul sub o presiune diplomatică şi economică tot mai mare.

China a desfăşurat exerciţii militare cu muniţie reală în apele din apropierea Taiwanului şi a trimis bombardiere şi avioane stealth deasupra ţării vecine.

Ing-wen a declarat: “În timp ce China devine tot mai puternică şi ambiţioasă, înfruntăm ameninţări tot mai mari. Provocarea este dacă independenţa noastră, securitatea, prosperitatea şi democraţia pot fi păstrate. Aceasta este cea mai mare problemă a Taiwanului”.

Ea a adăugat că una dintre principalele preocupări este ca ţara să fie “pregătită în orice moment” pentru un “război dezechilibrat” cu armata modernă a Chinei.

În timpul interviului cu CNN, Ing-wen a mai precizat că plănuieşte să participe la alegerile prezidenţiale din 2020 pentru a obţine un nou mandat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe