Beijingul sfidează SUA şi plănuieşte construirea unei noi baze în Marea Chinei de Sud

Nave chineze în apele ce înconjoară Reciful Mischief din Arhipelagul Spratly, în Marea Chinei de Sud. Fotografia a fost realizată de avionul american de spionaj P-8A Poseidon şi oferită Marinei SUA în 21 mai 2015.
Nave chineze în apele ce înconjoară Reciful Mischief din Arhipelagul Spratly, în Marea Chinei de Sud. Fotografia a fost realizată de avionul american de spionaj P-8A Poseidon şi oferită Marinei SUA în 21 mai 2015. (US Navy)

China plănuieşte să construiască încă o bază în Marea Chinei de Sud, în pofida faptului că administraţia preşedintelui american Donald Trump a acuzat statul comunist că acesta construieşte insule ilegale pe care le militarizează.

Beijingul va dezvolta un “oraş insulă” în apele disputate ale Mării Chinei de Sud. Cu toate acestea, administraţia Trump a criticat activităţile de a transforma trei insule într-o “bază strategică de servicii şi logistică”, potrivit unui raport publicat de ziarul South China Morning Post. Analistul politic Jeffrey Engstrom a menţionat pentru Newsweek că proiectul ar putea amplifica tensiunile dintre China şi SUA, potrivit Express.co.uk.

Engstrom a declarat: “Se pare că infrastructura propusă [a fi construită] pe insula Woody şi în apropierea acesteia se află încă în stadiul de planificare. Totuşi, dacă vor fi construite, nodurile suplimentare de infrastructură şi logistică vor permite Marinei chineze, pazei de coastă şi miliţiei maritime chineze să îşi extindă şi mai mult prezenţa şi viteza acţiunilor în Marea Chinei de Sud”.

“Acest lucru ar putea amplifica tensiunile prin plasarea unei presiuni şi mai mari decât până în prezent asupra celorlalte state care au pretenţii teritoriale în Marea Chinei de Sud şi asupra activităţii militare americane regulate în regiune”, a adăugat el.

Noile ştiri au fost publicate după ce SUA a trimis două bombardiere B-52H Stratofortress pentru a zbura deasupra zonei contestate într-o “misiune de pregătire de rutină” în 13 martie.

China s-a confruntat cu un val de critici pe plan internaţional după ce a revendicat cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud pe motiv că este teritoriul său istoric.

Acţiunile statului comunist chinez sunt contestate conform legislaţiei internaţionale. SUA a încercat să provoace revendicările Beijingului prin desfăşurarea misiunilor de promovare a libertăţii de navigaţie în regiune, trimiţând în repetate rânduri nave şi avioane pentru a monitoriza linia comercială asiatică vitală, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari şi despre care se consideră că deţine cantităţi masive de petrol şi gaze naturale.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a acuzat China că “construieşte ilegal insule în ape internaţionale”, după ce Beijingul a avertizat SUA să “stea departe de aceste zone”.

Marea Chinei de Sud este controlată în prezent de Beijing în ciuda revendicărilor altor naţiuni, inclusiv Vietnam, Taiwan, Cambodgia, Brunei şi Filipine.

Luna trecută, Marina SUA a trimis două distrugătoare cu rachete ghidate în apropierea insulelor artificiale chineze cu scopul de a demonstra prezenţa militară americană în regiune.

Deşi preşedintele chinez Xi Jinping a promis în 2015 că nu va militariza insulele din Marea Chinei de Sud, totuşi, statul comunist a făcut exact acest lucru.

Pentagonul a dezvăluit în iunie 2018 că Beijingul a instalat rachete anti-navă şi sisteme de rachete antiaeriene, precum şi echipamente pentru bruiaj electronic, în Insulele Spratly, un grup de recife şi insuliţe localizate în apropierea Filipinelor, un aliat al SUA, pe care China le revendică şi susţine că fac parte din teritoriul său. Diverşi oficiali militari au precizat că rachetele ameninţă navele de luptă şi avioanele americane care au intensificat operaţiunile de promovare a libertăţii de navigaţie în apropierea insulelor în încercarea de a contracara eforturile chinezilor de a controla peste 90% din Marea Chinei de Sud.

În plus, China şi-a consolidat în mod semnificativ prezenţa militară în Insulele Paracel în ultimii ani. Imagini de satelit recente au surprins avioane de luptă staţionate pe cel puţin una dintre insule.