Taiwanul ia măsuri pentru a suprima turismul pentru transplant de organe

Practicanţi Falun Gong joacă o scenă ilustrând jaful de organe al Chinei comuniste, pe o stradă din Taipei, 20 iulie 2014.
Practicanţi Falun Gong joacă o scenă ilustrând jaful de organe al Chinei comuniste, pe o stradă din Taipei, 20 iulie 2014. (Mandy Cheng/AFP/Getty Images)

Parlamentul taiwanez a adoptat modificarea legii privind transplanturile de organe, ceea ce ar putea avea un efect de criminalizare a transplanturilor de organe provenite de la deţinuţi executaţi în China. Noua măsură face parte dintr-o tendinţă globală de oprire a traficului de organe umane ce are loc în prezent în China.

Într-o sesiune care a avut loc în 12 iunie în Yuan-ul Legislativ al Taiwanului, au fost citite şi legiferate mai multe modificări importante la Ordonanţa privind Transplanturile de Organe Umane.

Conform legislaţiei taiwaneze actualizate, pacienţii care călătoresc în străinătate pentru a primi un organ obţinut prin mijloace ilegale pot primi o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare şi ar putea plăti amenzi cuprinse între 9.700 şi aproximativ 484.000 de dolari.

Noile modificări plasează o parte din responsabilitatea procesului de reglementare pe umerii doctorilor şi spitalelor. Doctorii trebuie să întocmească un raport pentru fiecare pacient care primeşte un transplant de organe în străinătate şi care urmează tratamente ulterioare în Taiwan. Atât doctorii, cât şi spitalele vor fi amendaţi cu sume de până la 4.840 de dolari dacă nu întocmesc şi nu înregistrează rapoartele. Instituţiile medicale şi personalul lor se vor confrunta cu acuzaţii penale pentru întocmirea şi depunerea de rapoarte false.

Lee Po-Chang, preşedintele Centrului taiwanez pentru Înregistrarea şi Distribuirea Organelor, a declarat că doctorii taiwanezi îşi pot trimite pacienţii la spitalele din străinătate care achiziţionează organe prin mijloace legale. Doctorii vor fi nevoiţi şi în acest caz să întocmească un raport privitor la aceste cazuri după întoarcerea în ţară a pacienţilor lor.

Tien Chiu-chin, un legiuitor din cadrul Partidului Democrat Progresiv din Taiwan, a declarat: “Lipsa de organe este o chestiune globală şi turismul pentru transplanturi de organe a devenit o problemă atât pentru etica medicală globală cât şi pentru drepturile internaţionale ale omului. Recoltarea forţată de organe şi traficul de organe nu sunt doar încălcări ale legilor privind procurarea de organe, ci sunt şi crime împotriva umanităţii. Din acest motiv am modificat legile şi penalităţile, cu scopul de a interzice intermedierea traficului de organe şi turismul pentru organe de transplant.”

Regulamentele Taiwanului privind transplanturile de organe au “atins standardele internaţionale”, a declarat Tien.

Într-adevăr, modificările taiwaneze completează Ordonanţa Hong Kong-ului privind Transplanturile de Organe Umane şi a ajuns la acelaşi nivel cu legislaţia adoptată în Spania şi în alte ţări, a declarat avocata pentru drepturile omului Theresa Chu. “Aceste reglementări ale transplanturilor de organe sunt asemenea unui firewall legal care salvează oamenii de a deveni complici ai actului brutal de recoltare de organe comis de Partidul Comunist Chinez.”

Deţinuţi condamnaţi la moarte?

După mai mulţi ani de negare, fostul viceministru chinez al sănătăţii şi actualul şef al Comitetului chinez pentru Transplanturi de Organe, Huang Jiefu, a recunoscut în decembrie 2005 că regimul chinez foloseşte organe provenite de la deţinuţi condamnaţi la moarte. Conform mass mediei de stat, aceste organe reprezintă două treimi din toate transplanturile realizate în China continentală.

Regimul chinez a promis că va opri în cele din urmă inumana practică de recoltare de organe, dar a confirmat această mişcare doar în decembrie 2014. Huang a declarat că numai organele donate voluntar de către civili vor fi utilizate în transplanturi începând cu luna ianuarie a acestui an.

Totuşi, nu toată lumea crede afirmaţiile făcute de regimul chinez.

Oficiali, doctori, cercetători medicali şi experţi din Europa au declarat în cadrul unui seminar desfăşurat în 21 aprilie la Parlamentul European, în Bruxelles, că în China încă au loc “execuţii extrajudiciare şi recoltări de organe de la deţinuţi care nu sunt condamnaţi la moarte”.

Recunoscând cercetările făcute de investigatorii independenţi, participanţii la seminar au condamnat măcelărirea prizonierilor de conştiinţă, majoritatea lor fiind practicanţi Falun Gong, o disciplină spirituală persecutată în China începând cu 1999.

Când soţia unui chirurg chinez specializat în transplanturi de organe a făcut primele acuzaţii privind recoltarea de organe în 2006, David Matas, un avocat pentru drepturile omului şi David Kilgour, fost membru al Parlamentului canadian, au decis să investigheze acele afirmaţii aparent incredibile.

Prin apeluri telefonice anonime şi investigative făcute doctorilor din spitalele de transplanturi din China, prin analizarea statisticilor de transplantare din China şi a comerţului de organe pe care îl realiza regimul chinez, Kilgour şi Matas au tras concluzia că Partidul Comunist Chinez este implicat în recoltarea sistematică şi în masă de organe de la practicanţi Falun Gong aflaţi în viaţă. Această recoltare are loc în spitalele de stat şi urmăreşte să vândă aceste organe persoanelor ce apelează la turismul de transplanturi. Cei doi estimează că aproximativ 40.000 până la 60.000 de practicanţi Falun Gong şi-au pierdut vieţile în această afacere sângeroasă susţinută de statul chinez.

Într-un studiu separat, jurnalistul Ethan Gutmann a ridicat numărul de practicanţi Falun Gong ucişi pentru organe la 65.000. În cartea sa recent publicată, “The Slaughter” (Carnagiul), Gutmann a mers pe urmele abuzurilor comise de regimul chinez în chestiunea transplanturilor de organe şi a ajuns până la primele sale experimente comise împotriva uigurilor, o minoritate turcă din provincia vestică chineză Xinjiang. De acolo, a ajuns până în prezent la dizidenţi politici şi practicanţi Falun Gong.

Mai mulţi cercetători în recoltarea de organe sunt incluşi în documentarul “Human Harvest: China’s Illegal Organ Trade”, care a câştigat recent Premiul Peabody, cel mai vechi şi cel mai prestigios premiu din lume în domeniul radiodifuziunii şi mass mediei electronice.

Documentarul include câteva apariţii ale unor cetăţeni taiwanezi care s-au dus în China pentru a obţine organe, şi descrie oroarea lor atunci când au înţeles care este sursa reală a organelor folosite în industria explozivă a transplanturilor chineze.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.