Senatul Italiei aprobă un proiect de lege pentru condamnarea traficului cu organe recoltate în China

Chirurgi operând
Chirurgi operând (pix-abay)

Senatul Italiei a aprobat în luna martie un proiect de lege care va introduce penalizări dure împotriva persoanelor care trafichează în mod conştient organe. În discuţia pe care au avut-o înaintea votării propunerii, senatorii şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la sistemul transplanturilor de organe din China, despre care aceştia au declarat că a dus la uciderea organizată a zeci de mii de oameni nevinovaţi.

"China se situează pe locul 2 în lume, după Statele Unite, în ceea ce priveşte numărul de transplanturi", a declarat senatorul Maurizio Romani, care a propus proiectul de lege. Dar China nu are nicio procedură stabilită prin care să îşi procure organe de la pacienţi în moarte cerebrală – care este sursa principală de organe în ţările vestice. De asemenea, China nu are un sistem naţional de distribuire a organelor disponibile. Cu toate acestea, se mândreşte cu aproximativ 10.000 de transplanturi pe an – cu mult peste numărul de prizonieri executaţi. De unde provin celelalte organe, a întrebat Romani în Senatul italian.

"Răspunsul este dramatic". Prizonierii de conştiinţă sunt o sursă importantă pentru organe, a declarat el, adăugând că este vorba "în special de practicanţi ai practicii spirituale Falun Gong. Ei sunt ucişi pentru organele lor."

"Folosesc termenul de canibalism pentru a descrie această situaţie", a adăugat el.

"Noi, în Italia, nu putem opri aceste încălcări [ale drepturilor omului], dar avem datoria de a depune orice efort pentru a nu fi complici la această situaţie".

Proiectul de lege, care va modifica o parte din Codul Penal pentru a introduce şi mări pedepsele împotriva traficului de organe, urmăreşte să oprească cetăţenii italieni să călătorească în China pentru a primi transplanturi şi, de asemenea, pentru a-i descuraja pe doctori să faciliteze astfel de aranjamente.

Profiturile realizate de pe piaţa neagră globală a transplanturilor se situează între 600 milioane şi 1,2 miliarde de dolari pe an, conform Global Financial Integrity, un grup de cercetare non-profit cu sediul în Washington. În timp ce ţări ca India şi Pakistan se fac vinovate de încheierea acestor tranzacţii, cercetătorii atrag atenţia asupra regimului de la Beijing pentru amplitudinea, sofisticarea şi brutalitatea cu care se desfăşoară acest sistem de recoltare de organe întreţinut de statul chinez.

"Proiectul de lege stipulează termeni de închisoare de 3 până la 12 ani şi amenzi cuprinse între 50.000 şi 300.000 de euro pentru facilitarea de tranzacţii cu organe provenite de la persoane aflate în viaţă. Promovarea sau încurajarea turismului de transplant, adică pacienţii care călătoresc în ţări precum China pentru a primi un organ, sunt pedepsite, de asemenea, iar doctorii implicaţi în aceste "scheme financiare" riscă să îşi piardă licenţa pe viaţă.

Proiectul de lege trebuie să fie votat şi de Camera Deputaţilor, înainte de a fi legiferat.

Membri din toate sectoarele spectrului politic italian şi-au manifestat suportul pentru acest proiect de lege, care a fost adoptat cu 212 voturi pentru şi 1 împotrivă. Perioada de discuţii de dinaintea acestui vot a fost răscolitoare pentru participanţi, senatoarea Ivana Simeoni declarând că "există documente care elimină orice dubiu" că transplantul de organe în masă are loc în China. "Doar dacă mă gândesc la o astfel de comercializare a corpului uman, mă face să tremur", a mai adăugat Simeoni.

Senatorul Sergio Lo Giudice, membru a Partidului Democrat şi, de asemenea, membru al Comisiei pentru Drepturile Omului, a urmărit proiectul de lege îndeaproape încă de la data conceperii sale, pe 19 decembrie 2013. În acea zi, avocatul pentru drepturile omului David Matas s-a adresat Comisiei Senatului Italian.

Lo Giudice i-a informat pe colegii săi în legătură cu Falun Gong – o populară practică spirituală tradiţională chineză – şi persecuţia la care este supusă de regimul chinez ateist, începând cu 1999. El a făcut cunoscute lucrările reputaţilor investigatori David Matas şi David Kilgour, care au publicat un raport iniţial despre aceasta în 2006, urmat de alt raport în 2007 şi apoi cartea "Recoltarea Sângeroasă" în 2009 (pentru care au fost nominalizaţi la Premiul Nobel pentru Pace în anul 2010), în care sunt descrise în detaliu dovezile privind faptul că recoltarea de organe în masă de la practicanţii Falun Gong are loc.

Parlamentul European şi alte organisme din cadrul Naţiunilor Unite au făcut apel, de asemenea, la investigarea acestor fapte.

Senatorul Domenico Scillipoti a comparat recoltarea de organe din China cu traficarea de organe efectuată de grupul jihadist Statul Islamic.

O legislaţie asemănătoare a fost propusă în statul australian New South Wales. Israelul, la rândul său, a adoptat o lege a transplantului care a oprit fluxul de pacienţi israelieni către China şi finanţarea de transplanturi ilegale ce au loc acolo. De asemenea, legislaţia din Spania prevede, începând din 2010, condamnări de la 3 la 12 ani de închisoare, pentru toţi cei care obţin organe fiind conştienţi de originea lor ilicită, dar şi pe cei care promovează sau fac reclamă în orice fel procurării acestui tip de organe. Spania este unica ţară din lume care incriminează beneficiarii de transplant ilicit.

Cadrul internaţional cu privire la Traficul de Organe şi Turismul de Transplant este stabilit de "Declaraţia de la Istanbul".

De asemenea, Consiliul Europei a elaborat în iulie 2014 Convenţia împotriva traficului de organe umane iar acum încearcă armonizarea legislaţiei europene cu cea aflată la nivelul naţional. În prezent CE face apel la fiecare ţară să devină o parte a Convenţiei şi invită guvernele lumii să criminalizeze prelevarea ilicită de organe de origine umană.

Având în vedere domeniul de aplicare la nivel mondial, Convenţia va fi deschisă pentru semnare de către statele membre şi statele non-membre ale Consiliului Europei. Pănă în prezent 14 state au semnat Convenţia, în cadrul conferinţei de nivel înalt, organizată în Santiago de Compostela în martie 2015.

Romania nu se află printre ţările semnatare ale "Declaraţiei de la Istanbul" şi, de asemenea, nici printre primele 14 state care au semnat Convenţia Consiliului Europei împotriva traficului de organe umane.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe