Super Tuesday: Clinton şi Trump înregistrează victorii semnificative

În cadrul unor alegeri semnificative desfăşurate marţi în 12 state americane, Trump şi Clinton s-au detaşat în mod categoric, obţinând fiecare câte 7 victorii. Rivalii lui Trump sunt tot mai alarmaţi privind sprijinul tot mai puternic primit de miliardar.
Hillary Clinton (st) şi Donald Trump.
Hillary Clinton (st) şi Donald Trump. (Captură Foto)
Andrei Popescu
02.03.2016

Hillary Clinton şi Donald Trump şi-au consolidat poziţiile în taberele democrată şi republicană în vederea nominalizării lor la alegerile prezidenţiale. Republicanul Ted Cruz a câştigat premiul cel mare al Super Tuesday (Super Marţi) – statul Texas – iar rivalul său Marco Rubio a obţinut prima sa victorie în campania din 2016.

Alegătorii s-au dus la secţiile de votare în 12 state, Clinton şi Trump obţinînd câte şapte victorii. Clinton a luat în Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Texas şi Virginia, în timp ce Trump a câştigat în Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Vermont şi Virginia.

Bernie Sanders, rivalul democrat al lui Clinton, a câştigat în Colorado, Oklahoma, Minnesota şi statul său natal Vermont.

Între timp, victoriile republicanului Cruz în Texas şi Oklahoma au fost cruciale şi i-au oferit un impuls pentru a continua cursa. El a susţinut că aceste două victorii, împreună cu victoria în alegerile primare din Iowa, dovedesc că doar el îl poate învinge de fapt pe Trump.

Dar acel argument a fost complicat de faptul că Rubio a obţinut marţi în Minnesota prima sa victorie din sezonul electoral. Senatorul din Florida a insistat într-un interviu la CNN că va merge mai departe în cursa prezidenţială, adăugând că Trump nu va câştiga nominalizarea în tabăra republicană.

Victoriile lui Clinton şi Trump

Victoriile lui Clinton în sudul SUA reprezintă o dovadă suplimentară a popularităţii ei în rândul alegătorilor afro-americani, ceea ce ar putea complica destul de mult şansele lui Sanders de a câştiga nominalizarea.

Victoriile lui Trump îl ajută să îşi consolideze avantajul în tabăra sa şi denotă sprijinul tot mai mare de care se bucură acesta în toate sectoarele coaliţiei republicane.

“A fost o noapte uimitoare”, a declarat Trump într-un discurs după anunţarea rezultatelor.

Trump a prezis că va câştiga alegerile primare din Florida în două săptămâni împotriva lui Rubio, pe care l-a numit “micul senator” al acelui stat sau un concurent “de categorie uşoară”.

La rândul său, democratul Sanders speră că va putea opri avântul lui Clinton cu ajutorul celor patru victorii ale sale. “Această campanie nu se rezumă doar la alegerea unui preşedinte. Este vorba de transformarea Americii”, a declarat el la un miting electoral marţi noaptea în Vermont.

Super Tuesday-ul a reprezentat un moment de cotitură în tabăra republicană, trăgând un semnal de alarmă în rândul opozanţilor lui Trump: dacă nu se vor schimba rezultatele în mod dramatic, acesta ar putea câştiga nominalizarea.

Încrederea lui Trump

O acţiune neobişnuită care reflectă încrederea tot mai puternică a lui Trump, este organizarea unui miting electoral în Ohio, un stat care nu a fost în centrul alegerilor în această marţi (Super Tuesday), dar care va găzdui în două săptămâni alegeri primare cruciale. De asemenea, el s-a oprit în Kentucky, unde republicanii vor vota sâmbătă.

Într-o discuţie cu reporterii înainte să îşi depună votul în Houston, Cruz a declarat că va încerca să îi determine pe Rubio şi John Kasich să se retragă din cursă. Dar Rubio, care a organizat mitinguri electorale în Oklahoma şi Minnesota, a susţinut că nu va părăsi cursa.

Un sondaj naţional CNN/ORC publicat luni a arătat că Trump, care de mai multe luni a rămas în jurul pragului de 30%, în prezent el dispune de sprijinul a 49% dintre alegătorii republicani, fiind cu peste 30 de puncte în faţa lui Rubio şi Cruz.

Accentuând temerile taberei republicane, Trump s-a chinuit să iasă dintr-o controversă care a izbucnit după ce acesta a eşuat iniţial să nege suportul lui David Duke, un fost lider al Ku Klux Klan, în timpul unui interviu cu CNN. Trump a susţinut că a avut probleme la casca din ureche şi din acest motiv a omis acel aspect. Dar rivalii săi l-au atacat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor